Az SWRC világbajnokság ötödik futama a finnországi Neste Oil Rally, amely fákkal szegélyezett egyenes szakaszairól, végtelennek tűnő ugratóiról és beláthatatlan kanyarjairól híres. A Synergon Turán Motorsport csapatának komoly teljesítményt kell majd nyújtania, ha újabb világbajnoki pontokkal szeretnének gazdagodni. Turán Frici és Zsiros Gábor felkészülten várja a megmérettetést. Minden okuk meg van a bizakodásra, hiszen a megújult és megerősödött Ford Fiesta S2000-rel vágnak neki a futamnak.

„Izgalommal készülünk a finn rallyra, ez az egyik legjobban várt versenye az évnek. Nézőként már voltunk kint, elképesztően látványos, de nagyon nehezek a pályák, itt tényleg a tapasztalat számít. Nagyon várjuk már, hogy kipróbálhassuk az új fejlesztésű motort, ami erősebb és jobban tudunk majd vele menni. A rendezőktől kaptunk egy videót a pályákról, ebből tudunk készülni. Az autónknak egyébként volt közben egy versenye, Kruuda ment vele az észt rallyn, de nagyon vigyázott rá, úgyhogy jó állapotban van a kocsi. Magyarországon sajnos nincs olyan típusú pálya, mint a finnek, ezeknek teljesen más a ritmusuk, más tempóban kell rajtuk autózni és ez nagyon kedvez a helyieknek. Vasárnap indulunk, hétfőn már kezdjük a pályabejárásokat. Csütörtökön a shakedown után 3 gyorsasági lesz, aztán még két versenynap, és szombaton zárul a rally.”  – mondta Frici.

Július utolsó hétvégéjén Jyvaskyla diákváros a motorsport valóságos Mekkájává változik, és a rajongók ezrei lepik el, hogy belekóstoljanak a murván való száguldás által gerjesztett parti-hangulatba. A finn rally extrémitását példázza, hogy a három versenynap alatt 300 kilométer feletti távot tesznek meg az indulók. A pályák egyedülállóak, ritmusuk és tempójuk egyik más országéhoz sem hasonló. Nem véletlen, hogy ezen a rallyn csupán elvétve nyertek nem finn versenyzők.

„Ezen a futamon is a pontokért fogunk küzdeni. Jó ritmusban és összeszedetten kell autóznunk a kifejezetten finnekre szabott pályákon. Az új motor biztosan jelent majd némi előnyt, hiszen gyorsabban tudunk majd vele autózni, de ennél a rallynál főként a koncentráció és a tapasztalat számít. Hatalmas élmény lesz, amit nagyon várunk, és a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk majd.” – nyilatkozta Zsiros Gábor.

A Synergon Turán Motorsport csapata az eddig összegyűjtött 21 ponttal a világbajnokság, kategóriájának hetedik helyén áll. A július 28-31 közötti Neste Oil Rallyn újabb lehetőséget kapnak Friciék, hogy feljebb lépjenek a ranglétrán és a világhírű nemzetközi mezőnyben olyan nagy nevek között bizonyíthassanak, mint Loeb, Solberg vagy Latvala.