Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László főszerelő a Saint-Cyprienben tartott adminisztratív- és technikai ellenőrzés után kedd reggel, a marokkói Nador kikötőjében érte el a fekete kontinens partjait. Onnan egy hosszú, több mint 300 kilométer hosszú összekötő szakasz vezetett a 11 felvonásból álló viadal nyitányának rajtjához: a bemelegítésnek szánt nyitó menet hossza mindössze 87 kilométer volt, ám a Boudnibban záruló szakasz végén szinte minden résztvevő hangsúlyozta, hogy navigációs tekintetben egyáltalán nem volt könnyű a napi penzum.

A futamon ötödször elstartoló, 2010-ben a kamionos kategóriában győztes Qualisport-triónak a navigálással semmilyen gondja nem akadt: az előzetes terveknek megfelelően a napot a közelmúltban átépített Scaniával való ismerkedésnek, tapasztalatszerzésnek szentelték. A szakasz végén 1 óra 22 perc 43 másodperces időeredményt mutatott a stopper, ami az öt kamiont felvonultató T4-es kategóriában a 4. helyre volt elegendő.

„Mivel odahaza csak egyenesfutási tréninget bonyolítottunk, a csapat megbeszélte, hogy ezt a rövid első szelektívet a tapasztalatszerzésre fordítjuk” – mondta a pilóta, Kovács Miklós. „Néhány beállításbeli változtatást meg kell ejtenünk, de a srácokkal együtt azt érzem, hogy jó irányba haladtunk a fejlesztésekkel. A verseny pokolian hosszú, ezért sem érdemes kapkodni már a legelején. A szakasz egyébként jó volt, várjuk nagyon a folytatást!  Az év utolsó napjának estéjén szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy ezúton is boldog új esztendőt kívánjak mindenkinek, aki figyelemmel kíséri a szereplésünket és szorít értünk!” Kovácsék természetesen kezet szorítottak Szalay Balázzsal és Bunkoczi Lászlóval, az Africa Eco Race-en először próbálkozó Opel-párossal, akik alaposan „bekezdtek” az első szakaszon: az előző öt futamot megnyerő, a múltból két Dakar-győzelemmel is büszkélkedő Jean-Louis Schlessert maguk mögé utasítva a 2. időt repesztették. A motorosoknál az utóbbi években többször is jeleskedő KTM-es, Norbert Dubois bizonyult a legjobbnak.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!