„Csodálatos nap és csodálatos hétvége volt ez a mostani. Nagyszerű pályát alkottak, tényleg izgalmas versenyzés volt. Az időmérő edzés a terveink szerint alakult. Nem voltak gondok, teljes gázzal hajtottam.” – szögezte le a versenygyőztes Nico Rosberg, aki ezzel a győzelmével ismét nagyra növelte előnyét az egyéni ponttáblán Lewis Hamiltonnal szemben, aki ezúttal csak az ötödik helyre tudta célba kormányozni autóját. A Mercedes német pilótájának nem kellett különösebb erőkifejtést végeznie az első helyért, ugyanis senkitől sem zavartatva rajtcél győzelmet gyűjtött be a vadonatúj bakui pályán.

A Forma-1-es futamot megelőző GP2-es verseny után sokan azt várták, hogy nagy tumultus alakul majd ki a rajtnál és később is biztonsági autós időszakok lesznek trükkös azeri pályán. Ehhez képest eseménytelen versennyel nyitott újabb fejezetet a Forma-1-es történelemkönyvben a 2016-os Európa Nagydíj. Miközben Nico Rosberg nagy magányában körözött az élen, a hátrébb autózó Lewis Hamilton autója beállításával küszködött. A brit már eleve a tizedik helyről, a mezőny közepéből rajtolt el, s bár felverekedte magát az ötödik helyre, onnan már nem tudott tovább gyorsulni autója elállítódott beállítása miatt. Csapata nem segíthette a pilótát, a szabályok értelmében, így jobb híján maga próbálta orvosolni a hibát, sikertelenül. Eközben egyre messzebb került attól, hogy előkelőbb helyen érhessen célba.

Mivel semmilyen nagy baleset nem történt, s végül négy autó nem ért csak célba, Rosbergnek nem volt oka tartani attól, hogy elvesztheti az első helyet. A német mögött úgy tűnt, kettős Ferrari-dobogó alakul ki. Vettel viszonylag kiegyensúlyozottan vezetett a második helyen, s őt csapattársa, Kimi Raikkönen követte a harmadikon. A finn a verseny nagy részében ebben a pozícióban vezetett, de aztán a megtáltosodott Sergio Perez beérte és kielőzte őt két körrel a verseny vége előtt. Kimi Raikkönen elég frusztrált volt a verseny alatt. Öt másodperces büntetést kapott, mivel átlépte a bokszutcát és a pályát elválasztó fehér vonalat. Először nem értette ezért miért kell büntetést kapni, majd értetlenkedve fogadta, hogy miért nem kaphat technikai tanácsot a csapatától rádión.

Perez hétvégéje nem indult túl jól. A mexikói pilóta az időmérő edzés során a második legjobb időt futotta, de később öt rajthelyes büntetést kapott. Történt ugyanis, hogy az Európa Nagydíj harmadik szabadedzésén odacsapta autóját a falnak, s ekkor megsérült autójában a sebességváltó. Ezt ki kellett cserélni, ez viszont büntetéssel jár. Ki tudja milyen helyezést ért volna el, ha jobban odafigyel, és nem töri össze az autóját! Valtteri Bottas lett a hatodik helyezett a Williams volánja mögött. Azok jártak jól, akik mindössze egy kerékcserét terveztek be. A Red Bull kettő kerékcseréjével pilótái hátul végeztek Daniel Ricciardo és Max Verstappen csak a hetedik és nyolcadik helyet tudták megszerezni, pedig sokkal előrébb is végezhettek volna egy jobb stratégiával.

A Force India szárnyalását kihasználva ért célba kilencedikként Nico Hülkenberg. A német pilótát Felipe Massa követi az utolsó pontszerző helyen. Mindössze négy pilóta nem ért célba az azeri pályán. Danyiil Kvjat és Carlos Saiz felfüggesztési problémák miatt állt ki, Pascal Wehrlein fékje meghibásodása miatt fejezte be korán a futamot. Fernando Alonso, a bakui futam nagykövetének autójában rendetlenkedett a sebességváltó, s emiatt távozott idejekorán a versenyből.

2016-os Európa Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Nico Rosberg Mercedes 1:32:52.366 2. Sebastian Vettel Ferrari + 16.696 3. Sergio Perez Force India + 25.241 4. Kimi Raikkönen Ferrari + 33.102 5. Lewis Hamilton Mercedes + 56.335 6. Valtteri Bottas Williams +1:00.886 7. Daniel Ricciardo Red Bull +1:09.229 8. Max Verstappen Red Bull +1:10.686 9. Nico Hülkenberg Force India +1:17.708 10. Felipe Massa Williams +1:25.375 11. Jenson Button McLaren +1:44.817 12. Felipe Nasr Sauber + 1 kör 13. Romain Grosjean Haas + 1 kör 14. Kevin Magnussen Renault + 1 kör 15. Jolyon Palmer Renault + 1 kör 16. Esteban Gutierrez Haas + 1 kör 17. Marcus Ericsson Sauber + 1 kör 18. Rio Haryanto Manor + 2 kör 19. Fernando Alonso McLaren Nem ért célba 20. Pascal Wehrlein Manor Nem ért célba 21. Carlos Sainz Toro Rosso Nem ért célba 22. Danyiil Kvjat Toro Rosso Nem ért célba Leggyorsabb köridő: Nico Rosberg (Mercedes), 1 perc 46.485 másodperc (48. kör)

Baku után két hetes pihenő vár a csapatokra, ami alatt a focirajongó csapattagok kiélvezhetik sportszenvedélyüket. A Forma-1-es cirkusz egyre közeledik hazánkhoz! Július 3.-án a sógoroknál, az ultramodern spielbergi pályán küzdenek meg egymással a versenyzők. Egy kis brit kitérőt követően július végén pedig már nálunk, a teljesen újraaszfaltozott Hungaroringen landol a cirkusz. Ekkor már testközelből szagolhatunk bele a Forma-1 izgalmas légkörébe, s találkozhatunk a Forma-1-es idolokkal.

A világbajnokság eredménye az Európa Nagydíj után

Pilóták: 1. Nico Rosberg 141 pont 2. Lewis Hamilton 117 pont 3. Sebastian Vettel 96 pont 4. Kimi Raikkönen 81 pont 5. Daniel Ricciardo 78 pont 6. Max Verstappen 54 pont 7. Valtteri Bottas 52 pont 8. Sergio Perez 39 pont 9. Felipe Massa 38 pont 10. Danyiil Kvjat 22 pont 11. Romain Grosjean 22 pont Konstruktőrök: 1. Mercedes 258 pont 2. Ferrari 177 pont 3. Red Bull 140 pont 4. Williams 90 pont 5. Force India 59 pont 6. Toro Rosso 32 pont 7. McLaren 24 pont 8. Haas 22 pont 9. Renault 6 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!