„Nagyszerű verseny volt, a tempóm ott volt, de a vége hihetetlenül nehéz volt a gázpedál probléma miatt, de kitartottam. Fura módon akkor történt mindez, amikor Carlosnak is baja volt, de tudtam, hogy ez pedálmeghibásodás, nem pedig motorgond (mint Carlos esetében). Nagy szükségem volt erre. Az elmúlt öt futam nehéz volt számomra, és a csapat számára, és nagyon jó, hogy végül sikerült egy győzelmet behúznom.” – szögezte le Charles Leclerc, aki utoljára Ausztráliában győzedelmeskedett.

Bár Spielberg a Red Bull hazai pályája, de borítékolható volt, hogy a Ferrari jó formában lesz a hétvégén. Leclerc mögött a második helyen tudott célba érni Max Verstappen, miközben csapattársa, Sergio Perez autójának meghibásodása miatt ki kellett állnia. A nyitó körben ugyanis összeért George Russell autójával és a sérülése nem volt javítható. A szombati sprintversenyen Verstappen által elért első hellyel és a főversenyen megfutott leggyorsabb körért járó plusz egy ponttal vigasztalódhat a Milton Keynes-i csapat.

A Mercedes ismét a lepattanóra ment, így történhetett meg, hogy pilótái a harmadik és negyedik helyet szerezték meg. Ha előttük kiesik valamelyik Ferrari vagy Red Bull pilóta, készek átvenni a helyét. Így eshetett meg, hogy egy nem túl biztatóan alakuló versenyhétvége végén értékes pontokra és helyezésekre tett szert Lewis Hamilton és a negyedik helyezett George Russell. Mindkét Alpine célba ért, Esteban Ocon az ötödik, Fernando Alonso a tizedik helyen. A spanyol veterán autóversenyző ezúttal is nagyot alkotott középmezőnybeli autójával. Három kerékcseréje ellenére is pontszerző helyen, a tizediken zárta a versenyt.

A Haas ismét pontokat gyűjtött mindkét pilótája révén. Günther Steiner csapatfőnöknek ezúttal sem lehet oka panaszra, a Haas egy hellyel előrébb ugrott a konstruktőri ponttáblán. Ezúttal is Mick Schumacher ért célba az előkelőbb helyen. A német fiatal a hatodik, Kevin Magnussen pedig a nyolcadik lett. Ami pedig az idén igencsak szenvedő McLarent illeti, mindkét pilótája pontszerző lett. Lando Norristól ez még nem is olyan nagy dolog, lévén a brit fiatalnak mindig is feküdt az osztrák pálya. Első dobogós helyezését is itt szerezte 2020-ban. Daniel Ricciardo kilencedik helye az idén igencsak alulteljesítő pilótától kiemelkedőnek számít. Bár csapattársa ismét megverte, de legalább már pontokat tudott szerezni az ausztrál.

Sok kritika éri manapság a Forma-1-es sportfelügyelőket a versenyzők és csapatok részéről. E hétvégét követően is lesz pár keresetlen szavuk a sportfelügyelőkhöz, miután egy sor büntetést kiosztottak pályaelhagyás miatt. Bár kizárni végül senkit nem kellett, de meglepően sok büntetés született. Általában nem a büntetések miatt szólalnak fel azonban a cirkusz tagjai, hanem amiatt, hogy miután nem csak egy sportfelügyelő van, mint Michael Masi idején, a különböző futamokon kiosztott büntetések nem mindig vannak összhangban egymással.

A Forma-1 ezúttal csak két hét múlva folytatódik a Francia Nagydíjjal (2022. július 24.) a Paul Ricard versenypályán. Tavaly Max Verstappen és Sergio Perez az első és harmadik helyet szerezték meg Franciaországban. Lewis Hamilton a dobogó második fokára állhatott fel. Még egy verseny és a 37. Magyar Nagydíj következik, a Hungaroringen!

2022-es Forma-1-es Osztrák Nagydíj eredménye
1. Charles Leclerc Ferrari 1:24:24.312
2. Max Verstappen Red Bull + 1.532
3. Lewis Hamilton Mercedes + 41.217
4. George Russell Mercedes + 58.972
5. Esteban Ocon Alpine + 1:08.436
6. Mick Schumacher Haas + 1 kör
7. Lando Norris McLaren + 1 kör
8. Kevin Magnussen Haas + 1 kör
9. Daniel Ricciardo McLaren + 1 kör
10. Fernando Alonso Alpine + 1 kör
11. Valtteri Bottas Alfa Romeo + 1 kör
12. Alexander Albon Williams + 1 kör
13. Lance Stroll Aston Martin + 1 kör
14. Guanyu Zhou Alfa Romeo + 1 kör
15. Pierre Gasly AlphaTauri + 1 kör
16. Juki Cunoda AlphaTauri + 1 kör
17. Sebastian Vettel Aston Martin + 1 kör
18. Carlos Sainz Ferrari Nem ért célba
19. Nicholas Latifi Williams Nem ért célba
20. Sergio Perez Red Bull Nem ért célba

A világbajnokság állása
Pilóták:
1. Max Verstappen 208 pont
2. Charles Leclerc 170 pont
3. Sergio Perez 151 pont
4. Carlos Sainz 133 pont
5. George Russell 128 pont
6. Lewis Hamilton 109 pont
7. Lando Norris 64 pont
8. Esteban Ocon 52 pont
9. Valtteri Bottas 46 pont
10. Fernando Alonso 29 pont

Konstruktőrök:
1. Red Bull 359 pont
2. Ferrari 303 pont
3. Mercedes 237 pont
4. McLaren 81 pont
5. Alpine 81 pont
6. Alfa Romeo 51 pont
7. Haas 34 pont
8. AlphaTauri 27 pont
9. Aston Martin 18 pont
10. Williams 3 pont