2015-ben a Mercedes dupla sikert könyvelhetett el a távol-keleti pályán. Lewis Hamilton álhatott fel a kínai dobogó tetejére, pályafutása során negyedszerre, miközben Nico Rosbergnek csak a második hely jutott. Sebastian Vettel dobogós lett a Ferrarival, de a bronzérmes helyezése miatt ekkor sem szomorkodhatott a német. Tavaly Lewis Hamilton győzedelmeskedett a sanghaji pályán, idén viszont eddig Nico Rosbergnek áll a zászló, így tőle és a Mercedestől várja mindenki a dominanciát. A Ferrarinak kissé össze kéne szednie magát, hiszen komoly pontoktól esett el azáltal, hogy az eddig lefutott két versenyen egy-egy autója nem ért célba. Utóbb Sebastian Vettel még elrajtolni sem tudott, miután motorja felmondta a szolgálatot még a felvezető körben.

Bár az Ausztráliában és Bahreinben alkalmazott új időmérő rendszer nem hozta meg a tőle várt sikert, az akár csapattagok között is eltérő gumistratégiák annál nagyobb eredményt értek el. Az első két futamon láthattuk, hogy különböző csapatoknál is előfordult, hogy két pilótája különböző versenystratégiák mentén versenyzett, s mind a három összetételű gumit felrakták az autókra. Így fordulhatott elő, hogy két nagyon aktív futammal indult a 2016-os versenyszezon, s mindenki ugyanilyen fordulatosságot vár a következő versenytől is. A Pirelli által az idei évben bevezetett lágyabb gumi ráadásul javította a pályákon elérhető köridőket is. Az időmérő edzésen nagyjából körönként egy másodperccel, míg versenykörülmények között körönként hattized másodperccel javultak az időeredmények. Az idei évre bevezetett nagyon megosztó időmérő rendszerről úgy néz ki végleg letett a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), Bernie Ecclestone és a Forma-1 tulajdonjogaival rendelkező CVC, miután a csapatok kérték a régi rendszer visszaállítását. Ezáltal az időmérő edzést a hétvégi kínai futamon már nem lesz gyötrelem nézni.

Nico Rosberg április elején megtartotta kiváló formáját a sivatagi pályára, s a Melbourne-i futam után behúzta a bahreini versenygyőzelmet is. Kimi Raikkönennek feküdt a közel-keleti pálya, mi sem bizonyította ezt jobban, mint az, hogy 2015 után ezúttal is a dobogó második fokára állhatott fel. Az első helyről rajtoló Lewis Hamilton nem tudta kitűnő rajtpozícióját első helyre váltani, csak a bronzérmes helyezést tudta megszerezni. Sebastian Vettel Ferrarija már a rajt előtt elfüstölt. Előre vetíti a verseny eredményét az a tény, hogy az utóbbi években Mercedes motorral futó autók értek el sikereket Sanghajban. 2010-ben kettős McLaren-győzelem született ezen a pályán. 2011-ben Lewis Hamilton (McLaren), 2012-ben pedig Nico Rosberg (Mercedes) győzött. 2013-ban kivételesen az akkor Ferrarival (!) versenyző Fernando Alonso állhatott fel a dobogó tetejére. 2014-ben és 2015-ben ismét Hamilton győzedelmeskedett, ezúttal a Mercedes színeiben.

A kínai futam nem lesz egy könnyű helyszín időjárás tekintetében. Elég változékony időjárás és esőzések jellemzőek ebben a térségben. Az időjósok szerint egyelőre mindhárom napra várható esőzés, de a jóslatok napról napra változnak. Erre a pályára és időjárási viszonyokra olyan autóra van szükség, amely különböző körülmények között is jól teljesít. A stratégia megválasztásánál is főhet a csapatvezetők feje. Ezúttal is nagy hangsúly helyeződik az abroncsokra, hiszen a hőmérséklet itt gyakran alacsony (15-20 fok között lehet) és a pálya eléggé eszi a gumikat.

A verseny és a pálya

Az 5,451 km hosszú kínai pályát szintén a német sztárdizájner, Hermann Tilke tervezte. Jellemzően elég kanyargós, s a kanyarok döntő többsége lassú. Emellett a pályán található egy rövid, de gyors szakasz is. Három egyenes szektoron bár nehéznek tűnik, de azért lehetséges az előzés. Az első kanyar beszűkül, ami izgalmassá teheti a verseny rajtját. Az 56-körös Kínai Nagydíj április 17.-én helyi idő szerint 14 órakor (nálunk reggel 8 órakor) veszi kezdetét. Mint ismeretes Jules Bianchi tragikus balesete miatt már tavaly egy órával korábbra hozták a rajtot. A pálya hossza: 5.451 km, a teljes versenytáv 305.066 km. A pályarekordot még mindig Michael Schumacher tartja (2004-ből), ideje 1 perc 32.238 másodperc. 2015-ben Lewis Hamilton (Mercedes) nyerte meg a futamot. A brit pilóta ideje 1:39:42.008 volt. A második helyezett Nico Rosberg (Mercedes) lett, míg a bronzérmes helyen Sebastian Vettel (Ferrari) ért célba.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!