Ijesztő baleset borzolta az idegeket a verseny rajtját követően. A Renault-val versenyző Nico Hülkenberg finoman összekoccant Roman Grosjean autójával, s ennek eredményeként felrepült a levegőbe és felborult autójával, amelyet a pálya széli korlát fogott meg, és még a hátulja is kigyulladt. Szerencsére nem lett komolyabb baja Hülkenbergnek, de biztonsági autót kellett a pályára küldeni a mentés idejére. Ezen kívül nem történt igazán figyelemreméltó esemény, hacsak nem számítjuk az itt szokatlan esőzést. Nem volt igazán nagy eső, de arra elég volt, hogy néhány kanyarban elég csúszóssá tegye a pályát, s nehezítse a vezetési feltételeket.

A jövőre a Renault-nál versenyző Daniel Ricciardo egy negyedik hellyel búcsúzott a Red Bulltól, ami, ha nem is dobogós helyezés, de legalább ezúttal nem hagyta cserben az ausztrál pilótát a technika, és viszonylag jó szájízzel távozhat a téli szünetre. Ugyanezt nem mondatja el magáról Kimi Raikkönen. Az egyéni ponttábla harmadik helyéért folyt a harc a szezon utolsó futamán, amit végül az a Kimi Raikkönen nyert meg (igaz, csak két pontos előnnyel), aki alatt a verseny során megállt a technika, így pontot nem tudott szerezni. Ez volt a finn utolsó versenye a Ferrarival, jövőre már sauberes színekben bizonyíthatja, hogy öreg ember, nem vén ember.

Valtteri Bottas is harcban állt az egyéni bronzérmes helyért, de a finn pilóta a szezont végül az ifjú Max Verstappen mögött fejezte be az ötödik helyen. A tavalyi Abu-Dzabi győztes ezúttal nem brillírozott. A verseny középső részében egy sor helyet visszaesett és végül az ötödiken kötött ki. Carlos Sainz vigyázott a gumijaira, így sokáig kint tudott maradni a pályán velük, s jutalma nem csak a hatodik hely, hanem az egyéni ponttábla tizedik helyezése is. A spanyol pilótát Charles Leclerc és Sergio Perez követte a hetedik és nyolcadik helyen. Ők még ugyanabban a körben értek célba, mint a versenygyőztes brit.

Esteban Ocon sem éppen dicsőségesen fejezte be utolsó futamát főállású pilótaként. A Force India pilótája jól rajtolt el, de egy lassú bokszbeállást követően elveszett a pályán. A 47. körben pedig kénytelen volt kiállni, mivel autója hátuljából szivárgó olaj miatt elerőtlenedett az autója. Így Romain Grosjean megörökölte a kilencedik helyezést. Pierre Gasly sem járt sokkal jobban Oconnál. A 48. körben a Toro Rosso hátuljából olaj és füst ömlött a pályára, ő is kiesett. Ezáltal a fiatal francia egy pontszerző helytől esett el, s kiesésével a Haas másik pilótája is tálcán kapta a pontszerző helyet. Kevin Magnussen zárja ugyanis az első tizet.

Az egész hétvége a búcsúzkodás jegyében telt, s ennek részese volt Fernando Alonso is. A spanyol pilóta a jövőn szezonban már nem fog a Forma-1-ben versenyezni, de egy 2020-as visszatérést nem zárt ki. A McLarentől méltatlan eredményekkel a háta mögött távozik. Ezt a versenyt is a 11. helyen zárta és végül az egyéni ponttábla első tíz helyezettje közül is kiesett, ott is csak a 11. helyezést szerezte meg. Egy nagy bajnok távozott személyében a Forma-1-ből, aki nem sokat szomorkodott. Csatlakozott Hamiltonhoz és Vettelhez és nagy füstös fánkokat rajzoltak a célegyenesben a főlelátón ülők nagy örömére.

Egy nagy bajnok elmegy, egy másik érkezik. A hétvége során végül hivatalosan is bejelentették Robert Kubica szerződtetését a Williams csapathoz a 2019-es szezonra. Ezzel nyolc év kihagyás után lesz ismét a lengyel pilóta egy Forma-1-es csapat pilótája. Bár a 2018-as Forma-1-es szezon véget ért, a csapatok maradnak Abu-Dzabiban, hogy teszteléseket folytassanak a jövő évre. Azután azonban következik a pihenés, az ünneplés ideje a Forma-1-es résztvevők számára is, hogy aztán tavasszal egy új lap nyíljon a Forma-1 történelemkönyvében.

2018-as Abu-Dzabi Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:39:40.382
2. Sebastian Vettel Ferrari + 2.581
3. Max Verstappen Red Bull + 12.706
4. Daniel Ricciardo Red Bull + 15.379
5. Valtteri Bottas Mercedes + 47.957
6. Carlos Sainz Renault + 1:12.548
7. Charles Leclerc Sauber + 1:30.789
8. Sergio Perez Force India + 1:31.275
9. Romain Grosjean Haas + 1 kör
10. Kevin Magnussen Haas + 1 kör
11. Fernando Alonso McLaren + 1 kör
12. Brendon Hartley Toro Rosso + 1 kör
13. Lance Stroll Williams + 1 kör
14. Stoffel Vandoorne McLaren + 1 kör
15. Szergej Szirotkin Williams + 1 kör
16. Pierre Gasly Toro Rosso Nem ért célba
17. Esteban Ocon Force India Nem ért célba
18. Marcus Ericsson Sauber Nem ért célba
19. Kimi Raikkönen Ferrari Nem ért célba
20. Nico Hülkenberg Renault Nem ért célba

A világbajnokság végeredménye
Pilóták:
1. Lewis Hamilton 408 pont
2. Sebastian Vettel 320 pont
3. Kimi Raikkönen 251 pont
4. Max Verstappen 249 pont
5. Valtteri Bottas 247 pont
6. Daniel Ricciardo 170 pont
7. Nico Hülkenberg 69 pont
8. Sergio Perez 62 pont
9. Kevin Magnussen 56 pont
10. Carlos Sainz 53 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 655 pont
2. Ferrari 571 pont
3. Red Bull 419 pont
4. Renault 122 pont
5. Haas 93 pont
6. McLaren 62 pont
7. Force India 52 pont
8. Sauber 48 pont
9. Toro Rosso 33 pont
10. Williams 7 pont