Ahogyan arra számítani lehetett, érzelmekben gazdag volt az első Dakar első napja. Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő a világ különböző sivatagjaiban pallérozódtak hosszú éveken át, ám a jelenlegi felállásban először állnak rajthoz a világ leghosszabb és legnehezebb terepralis megmérettetésén, amely a 2022-es év utolsó napján rajtolt el – írta közleményében a Qualisport Racing.
A trió tagjai már a reggeli kamionos családi fotózás alkalmával érezték, hogy valami egészen különleges van készülőben, az érzés pedig csak fokozódott a rajtceremónia alkalmával. Miután az 530-as rajtszámú Scania Qualisport Hyena megjelent a dobogón, a hármas tagjai a fülkéből kipattanva büszkén rántották elő a magyar nemzeti lobogót, hogy miután az angol, francia és arab nyelvű szpíkerek megbirkóztak a neveik kiejtésével, elguruljanak végre a nap fő attrakciójára, a 11 kilométer hosszúságú prológra.

Czeglédi Péter navigátor, Ács László fedélzeti szerelő, Kovács Miklós pilóta

– Őszintén mondom, nagyon különleges érzések kavarogtak bennünk. Jónéhány nagy versenyt végig csináltunk már, de ez mégis a Dakar, amely a legnagyobb álmom volt hosszú ideje. A remek hangulatú rajtceremónia után jött a prológ, amelynek útvonalát itt, a tábor körül alakították ki. Fantasztikus érzés volt elrajtolni, tudva azt, hogy végre tényleg versenyben vagyunk a Dakar-ralin. Az útvonal nem volt nem különösebben bonyolult, szépen ki is volt jelölve, így eltévedni sem nagyon lehetett, de a homok alaposan ki volt járva már addigra, mire mi következtünk. Mivel tudjuk jól, hogy a prológon csak elveszíteni lehet egy versenyt, megnyerni nem, így inkább arra mentünk, hogy élvezzük a pillanatot, a folytatás ugyanis borzalmasan hosszú és kemény, ilyesmire aligha lesz alkalmunk az előttünk álló hetekben. Nagyon köszönöm mindenkinek a szurkolást, az elmúlt napokban megszámlálhatatlanul sok biztató üzenetet kaptunk otthonról és a világ minden tájáról, amelyek komoly motivációt jelentenek – mondta Kovács Miklós, aki 11 perc 29 másodperces idővel teljesítette a bemelegítő penzumot, amivel a Qualisport Racing az 54 kamionos egység között a 23. helyen végzett.

A tizennégy szelektív szakaszból álló 2023-as Dakaron az első igazi mért szakasz újév napján következik, amikor a kamionosokra egy 367 kilométer hosszú menet vár a Sea Camp térségében. A verseny össztávja közel kilencezer kilométer, amelynek fele lesz a mért szakaszok hossza. A Dakar január 15-én zárul Dammam városában.