Azt ígérték a Dakar-rali szervezői, hogy a negyedik menet a legrutinosabb sivatagi rókákat is kemény próbára teszi majd, s nem is tréfáltak. Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő a világ jónéhány sivatagát megjárta már az elmúlt másfél évtizedben, de olyan sok dűnét még soha nem kellett egyetlen versenynapon megmászniuk, mint ezen a szerdán, a Hail térségében bonyolított, 425 kilométer hosszúságú hurokszakasz során – írta közleményében a Qualisport Racing.
Jól is jött a rutin és a tapasztalat a magyar kamionos egységnek, ami jócskán hozzájárult a napi eredményhez: 6 óra 40 perc 25 másodperces eredményük a szakaszon a 14. helyet jelentette, amivel sikerült előlépniük a kategória összesítésében. A problémamentesen üzemelő Scania Qualisport Hyenával a triónak az előző napon elfoglalt 18. helyről a verseny hivatalos eredményközlő rendszerének előzetes adatai szerint a 17. pozícióba sikerült ugrania.

– Talán az egész pályafutásunk leghosszabb dűnés szakasza volt ez a mai, de szerencsére sikeresen teljesítettük. A szelektívet rögtön százötven kilométernyi dűne nyitotta, de nem akármilyenek, óriási dűnéken át vezetett az út. Szerencsére valamivel másabbak voltak, mint amikhez Mauritániában hozzászoktunk, ezeket egy fokkal könnyebben lehetett megmászni. Óvatosan, okosan kellett mennünk, így különösebb gondok nélkül átjutottunk ezen a részen. A táv maradék része sivatagos, homokos, köves tájon kanyargott, a végére pedig jutott jó húsz kilométernyi óriási dűne, ismét koromsötétben. Fontos megjegyezni, hogy nagy szükség volt a tűpontos navigációra, Péter pedig szokás szerint mesterien oldotta meg a feladatot. Lacától és a stábtól jól felkészített Hyenát kaptunk, így összességében véve azt mondhatom, hogy fárasztó, de élvezetes napunk volt – értékelt a Qualisport Racing pilótája, Kovács Miklós.

A 2023-as Dakar-rali ötödik szelektív szakaszát is Hail térségében bonyolítják: az összekötő szakaszok hossza 270, a szelektívé 373 kilométer lesz. Noha a következő menet rövidebb, a szervezői előrejelzés szerint könnyebb biztosan nem lesz, ugyanis ismét igazi homoktenger vár a versenyzőkre. A tizennégy szelektív szakaszból álló 2023-as Dakar-rali össztávja közel kilencezer kilométer, amelynek fele teszi ki a mért szakaszokat. A verseny január 15-én zárul Dammam városában.