A nap két hőse minden kétséget kizáróan Fernado Alonso és Michael Schumacher volt. Előző azért, mivel nagyszerű versenyzéssel hamar az élre tört és helyét a finisig tartani tudta. A német pilóta annak ellenére, hogy saját hibájából csak a 13. helyről tudott elrajtolni, megfelelő versenystratégiával felverekedte magát az élre, s majdnem megszerezte idei első győzelmét a Ferrari hazai pályáján, Imolában.

“A harc Michaellel pályafutásom legszebbike volt. Tudtam, hogy legalább körönként egy másodperccel gyorsabb, de óvnom kellett a motort és a gumikat. Mindent megtettem amit tudtam” – nyilatkozta a Renault spanyol pilótája. Fernando Alonso egy nem mindennapi taktikával nyerte meg a versenyt.

“Az egyetlen esélyem az volt, hogy igazán keményen fékezek a lassú kanyarokban. Jobban fékeztem a kelleténél, hogy ezáltal lassítsam Michaelt, s ezután az autó jó húzására támaszkodtam a kanyarokból kijövet, hogy ezzel akadályozzam őt abban, hogy a következő egyenesben támadjon” – tette hozzá.

Schumacher úgy emelkedett ki a mezőnyből a bokszbeállásokat követően, mint főnixmadár a poraiból. Ugyanis tovább kint maradt a pályán, mint az éllovasok, egy sor gyors kört futott, így mikor a bokszbeállása után újra csatlakozott a versenyhez, már a harmadik helyen állt. Könnyedén megelőzte Jenson Buttont, s végül a nem lekicsinylendő ezüstérmes helyezést szerezte meg a hétszeres világbajnok.

“Egyrészről boldog vagyok és izgatott egy ilyen versenyt követően, de másrészről csalódott is vagyok, mivel hibáztam reggel, mikor fékeztem egy buckán teljes tanknyi benzinnel és blokkoltam a kerekeket. Enélkül tökéletes napunk lett volna. Második helyezést szereztem és ez köszönhető annak a hatalmas erőfeszítésnek, melyet mindenki végzett, a mérnökök, a tesztcsapat, Luca Badoer, Marc Gene. És egy nagy, nagy köszönet a Bridgestone-nak, amely ma az első lépést megtette és még csak ezután jön a java” – szögezte le a német ferraris.

A San Marino Nagydíj végeredménye:

1. Fernando Alonso Renault 1’27″41.921 2. Michael Schumacher Ferrari + 0,2 mp 3. Jenson Button BAR-Honda + 10,4 mp 4. Alexander Wurz McLaren-Mercedes + 27,5 mp 5. Takuma Sato BAR-Honda + 34,7 mp 6. Jacques Villeneuve Sauber-Petronas + 64,4 mp 7. Jarno Trulli Toyota + 70,2 mp 8. Ralf Schumacher Toyota + 70,8 mp 9. Nick Heidfeld Williams-BMW + 71,2 mp 10. Mark Webber Williams-BMW + 83,2 mp 11. Vitantonio Liuzzi Red Bull Racing + 83,7 mp 12. Felipe Massa Sauber-Petronas + 1 kör 13. David Coulthard Red Bull Racing + 1 kör 14. Narain Karthikeyan Jordan-Toyota + 1 kör 15. Tiego Monteiro Jordan-Toyota + 2 kör 16. Christijan Albers Minardi-Cosworth + 42 kör 17. Rubens Barrichello Ferrari + 44 kör 18. Kimi Räikkönen McLaren-Mercedes + 53 kör 19. Patrick Friesacher Minardi-Cosworth + 54 kör 20. Giancarlo Fisichella Renault + 57 kör A világbajnokság eredménye a San Marino Nagydíj után Pilóták: 1. Fernando Alonso 36 pont 2. Jarno Trulli 18 pont 3. Giancarlo Fisichella 10 pont Michael Schumacher 10 pont 5. Ralf Schumacher 9 pont David Coulthard 9 pont 7. Rubens Barrichello 8 pont Juan-Pablo Montoya 8 pont 9. Kimi Räikkönen 7 pont Mark Webber 7 pont Nick Heidfeld 7 pont Konstruktőrök: 1. Renault 46 pont 2. Toyota 27 pont 3. McLaren-Mercedes 24 pont 4. Ferrari 18 pont 5. Williams-BMW 14 pont 6. Red Bull 12 pont 7. BAR 10 pont 8. Sauber 5 pont

A nap kudarcát viszont annak a Kimi Räikkönennek kellett elszenvednie, aki az élről rajtolva végül autójának meghibásodása (törött áttétel) miatt kellett lemondania egy lehetséges győzelemről. Ráadásul a Juan-Pablo Montoyát helyettesítő Alexander Wurz is a negyedik, pontszerző helyre hozta be a McLarent.

A BAR-Honda előző kudarcait követően boldogan hagyja el Olaszországot, hiszen Button után Takuma Sato is pontszerző helyen, ötödikként, lépte át autójával a célvonalat. Jacques Villeneuve rácáfolva a vezetői képességeit bántó megjegyzésekre kiegyensúlyozott versenyzéssel a hatodik helyért járó pontokat teheti zsebre. A két toyotás pilóta szerezte meg az utolsó, a hetedik és nyolcadik helyért járó pontokat.

A Formula-1-es cirkusz most továbbvándorol, hogy két hét múlva Alonso hazai pályáján, Barcelonában mérkőzzenek meg egymással a modern kor gladiátorai. Egy biztos, a világbajnokságban vezető pilótának figyelnie kell, mivel ezután már nem kapja olyan könnyen a győzelmeket. Tavaly bár Michael Schumacher nyerte a barcelonai futamot, de nagyon szép eredményt értek el a most remeklő Renault-pilóták és a BAR-os Jenson Button. Így bármi megtörténhet a klímája miatt is nagyon kedvelt katalán versenypályán.