A TE Connectivity nevű autóipari beszállítónál nagy hangsúlyt helyeznek a fejlesztésekre, és a kaliforniai RAPID 2015 szakmai kiállításon bemutatott Harley-Davidson Softail utánzattal jelzik, hol is tartanak a 3D-nyomtatás területén.

A rend kedvéért az abroncsok, a teleszkóp, a hajtószíj, a fékrendszer és a világítás nem nyomtatóban készült, egyébként minden elem ABS műanyagból van, amit mintegy 1000 munkaóra alatt készítettek el – az egész építés egyébként 25 000 dollárt emésztett fel. Azért egy merev vázas Harley-Davidsont választottak mintának, mert annál pontosan ki tudták számolni a keletkező feszültségeket – pár helyen meg kellett erősíteni a műanyag vázat, de az nagyjából megfelel az eredetinek.

A műanyag motorkerékpár egyébként két felnőttet is elbír (180 kg-ig tesztelték, és kibírta), igaz, nem lehet túlságosan nagy távra menni vele. A hatalmas méretű V2-es blokk csak optika, valójában egy 750 W, azaz 1 lóerő teljesítményű villanymotor hajtja a hátsó kereket, és az akkumulátor kapacitása is csak pár tíz méter megtételére elegendő.

Igazán büszkék a TE Connectivity szakemberei a műanyag felnikre, hiszen azoknál nem csak a megfelelő teherbírásra kellett figyelni, de arra is, hogy az előírt nyomásra fújt abroncsok légnyomását is megtartsa a kerék. Világújdonságnak egyébként az számít, hogy a kerekek csapágyait is 3D nyomtatással, műanyagból készítették el – eddig egy, nyomtatott járműnél se vállalkoztak ilyesmire a konstruktőrök. A képeken látható motorkerékpár egyébként a második példány, az elsőként elkészült darab szállítás közben megsérült, ezért gyorsan nyomtattak még egyet.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!