Babettával kezdett motorozni, elvégezte a motorkerékpár-szerelő szakmát, de a járgányok iránti érdeklődése még korábbra vezethető vissza.
– Öt-hatéves lehettem, amikor Sarkadon, a szomszédban láttam a rengeteg motort, a traktorokat. Már akkor elhatároztam, ha felnövök, nekem is lesznek ilyen motorjaim – magyarázta Sugár István.
A 44 éves férfi 20 esztendős korában kezdte a motorgyűjtést. Pannóniából szinte a teljes típuskollekcióval rendelkezik. Székesfehérvárott 1956-57-ben gyártott, 38 köbcentis Dongója is van, de említhetjük az olasz, 40 köbcentis Moscitót vagy a francia, 48 köbcentis Solexet is. Orosz Dongóból sem szenved hiányt, de a régi szovjet masinák közül Rigái, IZS-ei, Planétái is vannak.

Ha cseh gyártmányok, akkor természetesen a Jawák a következők, majd az MZ-sorozat jön. Elmehetünk a gyártmányokat tekintve Japánig is, a Sugár-gyűjteményben találhatunk Kawasakit, Yamahát, Suzukit is.

– Én egy 40 köbcentis, saját építésű Sugár-Dongóval járok legszívesebben – magyarázta. – A többin időnként rúgni kell egyet, hogy járjon a dugattyú a hengerben, nehogy berozsdásodjon. Persze, át is törölgetem a járgányokat, köztük érzem a legjobban magam. Ez már nem hobbi, szenvedély, ezért is döntöttem úgy, hogy javítással és Dongó-építéssel, összeszereléssel is foglalkozom.

A motorosok megkülönböztetik a járgány restaurálását, illetve felújítását. Előbbinél eredeti állapotra hozzák rendbe a járművet, minden alkatrész, csavar, szín megegyezik a gyárival. A felújításnál elsősorban a működőképesség a fontos.

Sugár Istvánnak sok eredeti járgánya is van, melyhez szinte hozzá sem kellett nyúlni. Ezen hobbi szerelmesei tudnak egymásról a megyében, az országban, így ajánlanak is egymásnak járgányokat. Ezenkívül az internetet is éberen figyelik, böngészik. A békéscsabai férfi kiemelte, ez egy olyan szenvedély, amit nem lehet megunni. Ha nem gyárt, szerel, restaurál, akkor motorozik, és náluk nem a száguldás, a sebesség a fontos, hanem kényelmes tempóban élvezik a szabadságot, a természet nyújtotta látványt, a közös programokat.

Régi emlékek is előjönnek

Sugár István tagja a Békéscsabai Ipartestület Veterán Motoros Klubjának, több rendezvényen is részt vett velük. – Nagyon jó, hogy ilyen egyesületi formában is népszerűsítjük a motorgyűjtést, a restaurálást, megőrizzük ezeket a járgányokat a jövő nemzedéknek is. Így tudják, hogy az apjuk, nagyapjuk milyen járgányokkal közlekedett hajdanán – ecsetelte Sugár István. – A rendezvényeken az idősebbek visszaemlékeznek arra, nekik milyen járgányuk volt, nosztalgiáznak, egy-egy ilyen ,,öreg vas” előhozza a régi emlékeket.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!