Egy tehergépkocsi és egy motorkerékpár ütközött Jászárokszállás külterületén, és a baleset következtében a motorvezető férfi és női utasa a helyszínen életét vesztette. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata közleménye szerint október 3-án 12 óra 50 perc körüli időben Jászárokszállás külterületén, a rendelkezésre álló adatok szerint egy tehergépkocsi és egy motorkerékpár ütközött. A közleményből kiderül, hogy a helyszínre érkező rendőröknek sikerült azt megállapítania, hogy a tehergépkocsi balra kanyarodó vezetője nem biztosított elsőbbséget a védett úton közlekedő motorkerékpárosnak és a járművek összeütköztek.

A rendőrök a teherszállító jármű sofőrjével a helyszínen megfújatták az alkoholszondát. Az ellenőrzés pozitív eredményt mutatott. Ennek megfelelően a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó járművezetés ittas állapotban bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a tehergépkocsi vezetője, M. L. jászárokszállási lakos ellen – tudatta lapunkkal a rendőrség. A rendőrök a 37 éves férfit a helyszínen elfogták és a Jászberényi Rendőrkapitányságra előállították, ahol gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették.

Természetesen a baleset miatt a motorosokra, illetve a közlekedésbiztonságra irányult a figyelem a kistérségben. A szakember szerint a tragikus eset felhívja a figyelmet a fokozott óvatosság fontosságára. Az elmúlt hónapokban azonban a közlekedésbiztonság helyzete alapvetően nem változott a Jászságban az elmúlt hónapokban. Dr. Körei Nagy József, a Jászberényi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy idén már történt halálos kimenetelű közlekedési baleset a Jászságban, ugyanakkor alapvetően nem romlott a közlekedés általános biztonsága az elmúlt évhez képest. – Az idei adatokat még nem összesítettük minden tekintetben, de a nagyságrendek az elmúlt évihez hasonlóan alakulnak. 2014-ben pedig az egy évvel azelőtti számokhoz képest csökkent a közlekedési balesetek száma. A megyei adatokat áttekintve, a közúti balesetek összességét tekintve arányaiban itt volt a legnagyobb a csökkenés – mutatott rá a kapitány. – Nem jellemző ebben az évben sem, hogy megnövekedett volna a motoros balesetek száma.

Nem volt esélye a motoron ülőknek Jászárokszállás határában Fotó: JNSZM RFK Nem volt esélye a motoron ülőknek Jászárokszállás határában Fotó: JNSZM RFK

Folyamatosan ellenőrzik a jászsági utakat, ezen belül pedig havonta egy-egy alkalommal meghatároznak bizonyos közlekedői célcsoportot, amit kiemelt figyelemmel kísérnek.
– A célellenőrzéseket havonta egyszer ismételjük, amikor is például a kerékpárral-, motorral, vagy épp teherautóval közlekedőket ellenőrizzük – tette hozzá Dr. Körei Nagy József. – Azon az útszakaszon, ahol az elmúlt hétvégén bekövetkezett a halálos kimenetelű baleset, jellemzően nagyobb a motoros forgalom, mint a térség más útjain. Ennek a legfőbb magyarázata az, hogy a motorosok által közkedvelt mátrai utakhoz a térségből legkönnyebben ezen az úton juthatnak el.

A Jászságban több útszakaszt is felújítottak az elmúlt években, ezeken pedig általában is magasabb sebességgel közlekednek a járművezetők. – A felújított utakon, a rendbetett útfelületeken általában magasabb sebességet választanak a járművezetők – jegyezte meg a berényi rendőrkapitány. – Nem csak a motorosok, de a gépkocsival közlekedők is gyorsabban vezetnek itt, mint korábban. Ennek veszélyeire minden egyes fórumon felhívjuk a figyelmet, illetve több alkalommal is végzünk sebességellenőrzést, hogy elejét vegyük a baleseteknek.

Erdős Csaba jegyzete

Megdöbbentett a hír, melyben két motoros haláláról számoltunk be. Egyrészt azért, mert két ember értelmetlenül halt meg, másrészt mert ugyanaz volt a szenvedélyük, aminek én is hódolok: a motorozás. Azt ugye mondanom sem kell, ezúttal is sokan azonnal a motorosok ellen fordultak, mondván biztos száguldoztak, könnyelműsködtek. Meglehet, nem voltak ott, nem tudhatták biztosan. Mindenesetre furcsa érzéssel szálltam ezt követően robogóm nyeregébe, és indultam el a forgalomba. Talán a rossz érzés, talán a bizonyítási vágy – hogy igenis mi motorosok is ismerjük és be is tartjuk a KRESZ-t – miatt, de sokkal jobban figyeltem mind magamra, mind a többi közlekedőre. Mégis azt tapasztaltam, többször kellett hirtelen fékeznem elém kanyarodó autósok miatt, szabálytalanul előző utánfutósok hozták rám a frászt. És egyáltalán nem jó érzés, amikor egy negyven tonnás kamion, alig egy méterrel lemaradva követ, gondolom mert nyomatékosítani akarta, hogy ő siet, de a dugó az sajnos akkor is dugó… Nekem már ezek a tapasztalatok elegendőek voltak ahhoz, hogy tudjam, mindenki hibázik, nem csak a motoros. De nem az a célom, hogy tovább élezzem az autós-motoros ellentétet, éppen ellenkezőleg! Meg kell értenie az embereknek, hogy a közlekedés egy hatalmas együttműködés, mely ugyan néha átcsap türelemjátékba, de azt soha nem szabad megengedni, hogy kaszkadőrjelenetekbe forduljon át. Nem éri meg vagánykodni, majmolni a filmvászon száguldozóit, főként ha nincs meg a kellő vezetői rutin, a tapasztalat. Száz szónak is egy a vége: vigyázzunk magunkra és egymásra, mert mindenkit hazavárnak a szeretteik!

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!