A Mérges Motorosok Francia Szövetsége (FFMC) felhívására Franciaországban mindenfelé tömeges tiltakozásokat szerveztek a motorkerékpárosok, miután Párizsból hamarosan kitiltják a régebbi gépeket – a már kihirdetett jogszabály értelmében reggel 8 és este 8 óra között nem lehet majd a francia főváros utcáin 2000 előtt gyártott motorkerékpárokkal közlekedni. Az FFMC attól tart, hogy más nagyvárosok is követik majd a példát és korlátozzák a motorkerékpár-használatot, azt pedig nem veszik figyelembe a helyi rendeletek megalkotói, hogy egy motorkerékpár egy autót vált ki, és annál sokkal kevesebb károsanyagot bocsájt ki.

Furcsa egyébként a párizsi rendeletben az évjárat-korlát, hiszen az ezt követően készült kétütemű gépek például sokkal jobban szennyezik a környezetet, mint a 2000 előtt gyártott négyüteműek, és a autóktól eltérően ez az év semmiféle károsanyag-kibocsájtási kategória változást nem hozott, azaz nem lehet azt mondani, hogy egy 1999. decemberében gyártott gép szennyezőbb, mint egy 2000. januári motorkerékpár.

Ahogy az lenni szokott, különféle források különböző számokat mondanak arról, hányan vettek részt a tiltakozáson, Párizsban a rendőrség 6000, a szervezők 10 000 motorkerékpárt mondanak, a többi nagyvárosról már csak az FFMC számai vannak meg, amelyek a következőek: Lyon 5000, Bordeaux, Caen és Clermont-Ferrand 2500, Belfort, Rennes, Saint-Etienne és Strasbourg 1500, Nantes és Perpignan 1200 motorkerékpár. Utóbbi városokban még nincs korlátozva a motorkerékpárok használata, de várható, hogy hasonló tartalmú helyi rendeletek alkotnak majd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!