– Miért pont a motocross?
– Hétéves koromban felültem egy háromkerekű motorra a telephelyen, ahol apukám dolgozott. Azzal mentem fel-alá addig, míg vett nekem egy 50 köbcentis kismotort. Így kezdődött. Aztán jöttek az autós, motoroskiállítások, végül beiratkozhattam egy motorosiskolába.

– És azóta le sem szállt a nyeregből.
– Valahogy úgy. A családom támogatott, így indulhattam versenyeken is, aztán szerencsére „felfedeztek”. Három éve az ország egyik legjobb csapatának (MAMI Yamaha Fehér) a tagja vagyok, ők készítik fel a motort. Ha ők nem lennének, csak nagyon kevés versenyen tudnék elindulni. Ugyanis ez sem egy olcsó sport. Egyrészt ott a motor, másrészt a nevezési díj, ami hatezer forinttól nyolcvanezer forintig is elmehet, az útiköltség, a szállás… Támogatók nélkül szinte kivitelezhetetlen.

– Igen jó eredményeket ért el.
– Több mint száz kupám van, ez talán már jelent valamit. Egy külön futamon az Európa-bajnokságon aranyérmet nyertem. Érdekesség, hogy ezen Risztov Éva olimpiai bajnok úszó is indult. Számos hazai versenyt megnyertem, például 2011-ben és 2012-ben az MX Mania Motocross Kupa sorozatot, ahol nemcsak magyarok, de osztrákok, szlovének is indulnak.

– Nők, férfiak vegyesen?
– Mi, nők, a férfiak szenior kategóriájával versenyzünk. Ők sokkal kevesebb felesleges kockázatot vállalnak, mint a fiatalabbak. A motorok ugyanis egyre erősebbek, gyorsabbak.

„Nem szabad félve odaállni a rajthoz. Inkább koncentrálni kell” „Nem szabad félve odaállni a rajthoz. Inkább koncentrálni kell”

– És a balesetek is durvábbak?
– Esni bármikor, bármilyen motorral lehet. Velem is többször megtörtént, a hétvégén a kulcscsontom tört három darabra. De nem szabad félve odaállni a rajthoz. Inkább koncentrálni kell. A pályán ezt meg is teszem, de a közutakon inkább busszal és gyalog járok. Még jogosítványom sincs.

Világbajnoki álmok

Molnár Alexandra 1994. június 4-én született Pécsett. Most érettségizik Komlón, a Nagy László Gimnáziumban. Szeretne továbbtanulni a PTE-n, testnevelés szakon. De ennél is nagyobb vágya, hogy a világbajnokságon, illetve más külföldi sorozatokon szerepelhessen. Ott ugyanis a magas színvonal és a nívós mezőny még jobb eredményekre sarkallja az embert. Egy világbajnoki futamon már részt vett, ahol 24. lett.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!