Kisrobogóból milliónyi fogy évente, de igazából nem ez a biznisz, hanem a nagyok szegmense, hiszen a testes gépeken sokkal nagyobb a haszon. Ezeket a bringákat azok veszik, akiknek már szép, nagy családi háza van valahol a város közelében, s onnan járnak be nap mint nap. Ez az egyszerűnek tűnő munkakör valójában igen összetett feladat egy jármű számára, az ingázásra szánt maxirobogók motorjának, futóművének és fékrendszerének bírnia kell az autópályák, országutak tempóját, ugyanakkor urbánus körülmények között is helyt kell állniuk, tekintettel a szűk helyre, a rosszabb útminőségre és az alacsonyabb sebességhatárokra.

A motornak jól kell kinéznie, elvégre – ha a célcsoportot nézzük – mégiscsak egy felsőközép- vagy felsőkategóriás autó helyébe kell lépniük. Ezen elvárásoknak mind-mind meg kell felelniük a BMW nóvumainak, és akkor még a konkurencia teremtette helyzetről nem is beszéltünk.

Van kajak: 60 paripa repíti a gépeket

A madridi menetpróba a BMW-re jellemzően flottul zajlott, érkezésünket követően máris kezünkbe nyomták a kulcsokat, és az esti sajtótájékoztatóig nyugodtan ismerkedhettünk az újoncokkal. Előre bemagoltam a sajtóanyagot, tudtam tehát, hogy a C 600 Sport és a C 650 GT műszaki alapjai az utolsó csavarig megegyeznek, eltérő megjelenésük dacára a motorvezérlés, a futóműhangolás és a fékrendszer is azonos. Nem is hezitáltam sokat, felugrottam a GT háttámasszal megtoldott pihe-puha nyergébe. Hogy mennyire jól döntöttem, csak másnap, a Sport tesztelésekor derült ki: a vadóc ülését valamiért nagyon előredöntötték, így minden erősebb fékezésnél előrecsúsztam, térddel neki a kormány alatt elhelyezett tárolórekeszeknek. A mérnökök elmondása szerint a kialakítás a forszírozott kanyarvételnek kedvez, nekem azonban egészen más a véleményem: nem kedvez semminek! A GT viszont tényleg egy guruló fotel, elöl-hátul egyaránt kényelmesen elférni rajta, a hosszabb utakon sem fárasztja a derekat, így vidéki kiruccanások is bevállalhatók vele. Amúgy nekem küllemre is jobban tetszik…

Modern műszerfal opciós navigációval Modern műszerfal opciós navigációval

A több mint kétméteres hossz és a közel 90 centis szélesség városban kicsit nehézkessé teszi a C-k terelgetését, de a méretnek van egy óriási előnye: irgalmatlan mennyiségű cuccot vihetünk magunkkal. Egyrészt van két pakolórekesz a frontrészen, másrészt egy hatalmas ülés alatti csomagtartó, melybe a GT esetében alapból is befér két teljes értékű sisak, míg a C Sportnál a fenéklemez „lehajtása” után tudjuk berakni az utas bukóját a pilótáé mellé.

Okos ötlet a tárolózsák, de amíg nem csukjuk fel, a motort nem lehet beindítani Okos ötlet a tárolózsák, de amíg nem csukjuk fel, a motort nem lehet beindítani

A 647 cm3-es, sorkettes aggregát kifejezetten zajos, ezt azonban nem rovom fel hibaként, mert a robogóknál állandó probléma, hogy nem hallják őket az autósok. A hatvantagú ménes tisztességesen húz, a 100 km/óra eléréséhez a Sport esetében 7,1, a GT-nél pedig 7,5 másodperc szükségeltetik. Ennél persze láttunk már jobbat, de a C-k inkább rugalmasságban nyerők, semmint állórajtban, az előzgetés és a változó ritmusú városi forgalom egyaránt fekszik nekik. Az átlagfogyasztás óvatos használatnál nagyjából 4,5-5,0 liter, nekem a spanyol csavargás közben 7 literes érték jött ki.

Az egyszerű acél csővázra épülő páros imádja a kanyarokat, a fordított első villa és az oldalra helyezett fekvő hátsó rugóstag gyakorlatilag minden helyzetben kiváló úttartást garantál. A szűk, lépésben vett visszafordítókban éppúgy rendíthetetlen a két BMW, mint a 175 km/órás (vég)sebességgel abszolvált elnyújtott autópályás íveken, nyugodt szívvel mondhatom, hogy a kategória egyik legstabilabb és legkönnyebben kezelhető gépei. Emellett kijár a dicséret az alapáras blokkolásgátlóval kiegészített fékrendszernek is. A 270 milliméter átmérőjű tárcsák és a kétdugattyús nyergek nyújtotta fékerő egyenesen brutális, mindazonáltal szépen, lineárisan épül fel a fékező hatás, a nyomáspont pedig könnyen kitapintható.

A futóművet gyárilag kalibrálták, csupán a hátsó rugóstag előfeszítését állíthatjuk. A térhálós csőváz távol-keleti twin blokkot rejt! A futóművet gyárilag kalibrálták, csupán a hátsó rugóstag előfeszítését állíthatjuk. A térhálós csőváz távol-keleti twin blokkot rejt!

Mindent egybevetve nem rosszak a BMW járgányai, árukat és kissé magas fogyasztásukat leszámítva ideálisak a hétköznapokra, segítségükkel sok-sok pénzt és időt spórolhatunk meg. A könnyű kezelhetőség, a dinamikus motor, a kitűnő időjárás-védelem, valamint a bőséges helykínálat révén ezek a gépek a legkényelmesebb autót is kiválthatják, s a presztízst illetően sem kell aggódnunk, mert a futurisztikus megjelenés és a kék-fehér embléma a legfelsőbb körökben is garantálja a sikert.

Igazi kanyarvadászok a müncheni nóvumok, a fékrendszer nagyon bitang, pláne, hogy kifinomult ABS felügyeli a működést Igazi kanyarvadászok a müncheni nóvumok, a fékrendszer nagyon bitang, pláne, hogy kifinomult ABS felügyeli a működést

BMW C 600 Sport
Összlökettérfogat (cm3): 647
Hengerek/szelepek: S2/8
Max. telj. (kW/LE/min): 44/60/7500
Max. nyomaték (Nm/min): 66/6000
Sebességváltó: fokozatmentes
Hossz. /szél. (mm): 2155/877 (2218/916)
Tengelytáv (mm): 1591
Ülésmagasság (mm): 810 (780)
Üzemanyagtank (liter): 16
Fék elöl/hátul (mm): 2×270/270
Gumi elöl/hátul: 120/70 R15 / 160/60 R15
Száraz tömeg (kg): 249 (261)
Gyorsulás 0-100 km/h (s): 7,1 (7,5)
Max. sebesség (km/h): 175
Vételár (Ft): 3 296 000 (3 392 000)
Zárójelben a C 650 GT adatai

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!