Az Unióban nemsokára kötelező lesz az automatikus segélyhívó rendszer a személygépjárművek számára, a mentőegységek riadóztatását meggyorsító berendezés még hasznosabb lehet a motorkerékpáros baleseteknél, ahol általában sokkal súlyosabb sérülések történnek.

A 2011-ben piacra dobott K 1600 GT-ben alkalmazott eCall rendszer továbbfejlesztése az Intelligent Emergency Call nevű berendezés, amely több érzékelő jelét is figyeli (gyorsulás-, dőlésszög-érzékelő), és szükség esetén automatikusan kapcsolatot létesít a BMW Call Centerrel. Mikrofon és hangszóró is van a rendszerben, tehát a központban lévő ember úgy léphet kapcsolatba az esetleg balesetet szenvedő motorkerékpárossal, hogy annak nem kell elővennie a telefonját – valószínűleg kisebb baja is nagyobb annál –, miután a BMW telefonközpontban a hívó fél anyanyelvén beszél egy operátorral, utóbbi riasztja a megfelelő mentőegységeket. Az automatikus telefonhívásra a feltételezett balesetet követően 25 másodperccel kerül sor, ez idő alatt egy kapcsoló megnyomásával lehet megakadályozni az automatikus segélyhívást. Elméletileg utólag is beépíthető a BMW Motorrad Intelligent Emergency Call nevű segélyhívója, de ennek pontos részleteiről jelenleg még nincsenek információk.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!