Többen próbálkoztak már a városi közlekedés forradalmasításával, a tetővel rendelkező robogók azonban nem nyújtanak túlságosan nagy védelmet az időjárás viszontagságaival szemben. Ez utóbbira próbál megoldást nyújtani a San Francisco-ban működő Lit Motors, ami jövőre akarja megkezdeni a C-1-es nevű járművének sorozatgyártását.

Ez egy teljesen zárt utastérrel rendelkező kétkerekű, amelynek egyensúlyban tartásáról giroszkópos rendszer gondoskodik, ami állítólag még akkor is képes stabilizálni a járművet, ha annak mondjuk nekihajt egy figyelmetlen autós. A hajtást elektromotorra bízták, a hatótávolság egy feltöltéssel úgy 300 kilométer, ami több egy átlagos robogóénál, és inkább a rendes motorkerékpárokra jellemző érték.

Ahhoz képest, hogy jelenleg még csak egy működőképes prototípussal rendelkeznek – ami azért néha megbillen az alábbi videó tanulsága szerint -, már 2014-ben meg akarják kezdeni a sorozatgyártást. Eleinte 24 000 dolláros (5,3 millió Ft) vételárral számolnak, ami a termelés felfutásával párhuzamosan 14 000 dollár (3 millió Ft) körüli szintre eshet. Utóbbi már nincs is olyan messze a ma megvásárolható elektromos robogóktól, és azokhoz képest a Lit Motors C-1-es sokkal kényelmesebb.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!