A Suzuki 2004-ben alapította meg motorkerékpárok gyártásával és értékesítésével foglalkozó indiai leányvállalatát, a Suzuki Motorcycle India Private Ltd. (SMIPL) céget. A gyártás 2006-ban kezdődött meg Haryana államban, Gurgaon városában.

India motorkerékpár-piacán a 2011-es pénzügyi évben több mint 13 millió járművet adtak el, és a továbbiakban is növekedés várható. Haryana állam kormányzata engedélyezte, hogy a Suzuki motorkerékpár- és motoralkatrész-gyártó üzemet építsen mintegy 400 ezer négyzetméter alapterületű telephelyén. A gyártelep egy rohtaki földterületen található Haryana államban, ahol a Suzuki leányvállalata, a Maruti Suzuki autóipari kutatás-fejlesztési létesítményeket épít.

A Suzuki Motorcycle India a Maruti Suzukitól veszi kölcsönbe ennek a 400 ezer négyzetméteres területnek egy részét az új gyár felépítéséhez. Az üzem gyártókapacitása évi 500 ezer jármű lesz. Az építés a tervek szerint 2014-re fejeződik be. A kapacitást a piac bővülésének függvényében tervezik növelni. A Suzuki Motorcycle India jelenleg kétféle robogót és két motorkerékpár-modellt gyárt. A vállalat a 2011-es pénzügyi évben 350 ezer járművet gyártott, ami az előző évhez viszonyítva 22 százalékos növekedést jelent.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!