Igényes és jól leolvasható a műszerfal, a grafika természetesen változtatható. Kell egy kis idő, mire a vezető kiismeri magát az egyes funkciókon. Még tempomat is van! Fotó: Stefler Balázs

Miközben az R 1250 GS-sel vagy akár az R 1250 RT-vel eléggé jól körülhatárolható célcsoporthoz szól a BMW, a boxermotoros família legsportosabb tagja, az R 1250 RS egyértelműen rétegmodell. Merthogy a piacon nincs még hasonló gép sem: ez egy olyan sportmotor, amelynél nem az a szempont, hogy versenypályán minél gyorsabb legyen, de akár azt is mondhatjuk, hogy hiányzik belőle a radikalitás.

Az ülés jól formázott, de a nyeregben felvett pozíció már nem kifejezetten kényelmes

Felépítése, vagyis a boxermotor és a kardánhajtás párosa sem éppen szokványos ebben a szegmensben, ennek megfelelően a vezetési élmény is egészen más, mint mondjuk egy japán szupersport masinán. A BMW legfrissebb fejlesztésű, 1254 cm3-es boxer erőforrása teljesen más karakterisztikájú, mint mondjuk egy sornégyes. A nagy lökettérfogat és a kiegyensúlyozó tengely ellenére nem szereti az alacsony fordulatot, viszont utána olyan nyomatékcunami szakad a vezetőre, hogy a kipörgésgátló ikonja szüntelenül villog a műszerfalon. A leszabályozási fordulat sportmotoros viszonylatban alacsony, de ez a mindent elsöprő nyomaték sokkal dinamikusabbá teszi az RS-t, mint ahogy azt a 136 lóerő alapján várnánk. 60 vagy 80 km/óráról gyorsítva sok ezres sportgépnek is meglepetést lehet vele okozni! Miközben a gyorsváltóval való kapcsolások és a fékek is elképesztők, az elektromosan állítható futómű bombabiztosan fogja az utat, és eközben még a legfeszesebb hangolásban is értékelhető a komfortja. Ugyanakkor ahogy a viszonylag nagy tengelytáv jót tesz az egyenesfutásnak, városban már nem annyira kezes, mint vártam, és bizony a kényelem terén is némi kompromisszumot követel. Persze csak a többi sportmotorhoz képest igaz rá ez az állítás, de annak ellenére, hogy nem egy csutkakormányos gépről van szó, nem az R 1250 RS az a BMW, amellyel lemenne az ember a térképről.

Gondozásmentes kardánhajtás továbbítja az erőt a hátsó kerékhez

Az 5 028 000 Ft-os alapárral összhangban van a motor általános minősége, a hegesztésektől kezdve a műszerfalon át a fényezésig minden átlagon felüli. Bár a bázisverzió felszereltsége is gazdag – többek között alapáron adják a visszagurulás-gátlót – bőven van lehetőség komolyabb összegek elköltésére. Egyebek mellett markolatfűtést, középállványt, nappali fénnyel ellátott fényszórót, tempomatot és kulcs nélküli indítást is választhatunk, így egy jól felszerelt R 1250 RS ára már inkább a 6 millióhoz közelít.

Mint az autókban: a csúcsfényszóró szürkületkor a nappali fényről automatikusan vált tompítottra

BMW R 1250 RS
Lökettérfogat: 1254 cm3
Hengerek/szelepek: B2/8
Max. teljesítmény: 100 kW (136 LE) 7750/perc
Max. nyomaték: 143 Nm 6250/perc
Sebességváltó: hatfokozatú
Tengelytáv: 1530 mm
Ülésmagasság: 820 mm
Üzemanyagtank: 18 l
Gumi elöl/hátul: 120/70 R17 / 180/55 R17
Menetkész tömeg: 243 kg
Alapár: 5 082 100 Ft