Franciaországban különféle okokból, de rendszeresek az olyan megmozdulások,a melyek zavargásba torkollanak. A tömeg megfigyelése a talajszintről nehéz, erre jelent megoldást az Iris Viséo kiemelhető vezetőfülkéje, amelynek segítségével a járműben ülő emberek 3 méteres magasságból, 210 fokos szögben figyelhetik a környezetüket.

Elektromos a hajtás, hiszen a kipufogógázt pöfögő belső égésű motor politikailag nem korrekt megoldás, arról nem is beszélve, hogy egyszerű ólomakkumulátorokból állították össze a telepet, amely így nagyon jó és nehéz alapot is ad a járműnek. Amivel csak annyi a baj, hogy kiváltható egy seprűnyéllel, amelyhez kamerát rögzítenek és mondjuk egy terepjáró ablakából kitartják azt – akkor is megvan a 3 méteres magasság, ráadásul a képet nem csak helyben, hanem a biztonságos távolságban lévő bevetési központban is lehet nézni.

Természetesen az Iris is tisztában van a korlátozott piaccal, ezért alternatív felhasználásokat is javasol, úgymint reklámautó – olcsóbb nála egy járóképes alváz, ami aztán óriásplakátot cipel a hátán -, vagy épp repülőtéren előtér-ügyeleti feladatok ellátása. Utóbbival csak annyi a baj, hogy még lent lévő utasfülkével is csak 25 km/h az elérhető csúcssebesség (kiemelt fülkével 5 km/h-val vánszorog a Viséo), ami édeskevés egy repülőnek.

A villanymotor teljesítménye egyébként 127 lóerő, a 48V-os feszültségű akkumulátor-telep legfeljebb 80 km megtételére elegendő energiát képes tárolni, az Iris Viséo alkatrészeinek 95 százaléka újrahasznosítható. Adók nélkül 45 000 euró, azaz 13,5 millió Ft a vételár – ennyi pénzből rengeteg seprűnyelet lehet venni, ennek megfelelően tulajdonképpen nincs érdeklődés a járműre.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!