A budapesti Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ általános iskolájának „Green Guards” csapata lett a Volvo Adventure pályázat idei magyarországi győztese. Így az észak-pesti Homoktövis Természetvédelmi Terület és a dunakeszi tőzegláp egyedi élővilágának megmentését szorgalmazó diákcsoport fogja hazánkat képviselni a június 5. és 9. közötti svédországi döntőn. A tét pedig óriási, hiszen a „Green Guards” tagjai indulhatnak a göteborgi nemzetközi döntőn a 10.000 amerikai dolláros fődíjért, a 6.000 dolláros második, illetve a 4.000 dolláros harmadik helyezésért.

A Volvo és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának idén tíz éves jubileumát ünneplő közös kezdeményezését harmadik alkalommal hirdette meg a Volvo Autó Hungária a magyar gyerekek részére. „A hazai elődöntőn diadalmaskodó újpesti iskola a Homoktövis Természetvédelmi Területért illetve a dunakeszi lápért tett erőfeszítései kézzel fogható eredményekhez vezetettek. Kitartó munkájuk hozzájárult ahhoz, hogy különböző civilszervezetekkel együttműködve, hatósági segítséggel sikerült megmenteni a tőzegláp élővilágát a kipusztulástól” – mondta el Bodrogai Gábor, a Volvo Autó Hungária ügyvezető igazgatója.

A Homoktövis Természetvédelmi Terület a főváros egyik legjelentősebb természeti értéke, az úgynevezett “Rákosok” homokpusztáinak utolsó még létező maradványa. Az élőhely névadója, a homoktövis, amelynek egyetlen hazai természetes állománya él itt. Sajnos a terület egyre nagyobb terhelésnek van kitéve, hiszen a 2-es út leágazása és az M0-ás út szétszabdalja ezt az eddig is különösen veszélyeztetett élőhelyet. A homokpuszták mellett a „Rákosok” jellegzetes élőhelyei voltak korábban a tőzeglápok, amelyek utolsó hírmondójára 2009-ben a terület közvetlen közelében található bevásárlóközpont kért építési engedélyt. Az élőhely megmentésére alakult civil összefogás legaktívabb szereplői között voltak a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ általános iskolájának tanulói.

Az újpesti csapat a káposztásmegyeri homokpuszták élővilágának helyi akciókkal való megmentését és a homoktövis utolsó lelőhelyének megőrzését tűzte ki céljául. A Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ tanulói 2008-ban indították útjára akciójukat. A fiatalok először feltérképezték a homoktövis cserjék állományát, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közös élőhely-kezelési akciókon vettek részt. Feladatuk a terület megtisztítása és a homoktövis kiszabadítása volt a túlburjánzott idegenhonos fák és cserjék közül. A védett lápnál több helyszínen méréseket végeztek, valamint részt vettek a tőzegláp megmentéséért szervezett demonstráción, sajtótájékoztatón és tudományos lápkonferencián is. A diákok emellett homoktövis magokat csíráztattak, és a cserjéket elültették az iskolaudvaron és a közeli Farkas-erdőben, ahol korábban szintén élt a homoktövis. Munkájukról a kerület vezetőinek és ír partneriskoláiknak előadást tartottak, valamint kiállítást rendeztek iskolájukban.

A budapesti Geen Guards csapat nyert a Volvo Magyarország idei környezetvédelmi versenyén A budapesti Geen Guards csapat nyert a Volvo Magyarország idei környezetvédelmi versenyén

A győztes csapat tagjai hosszú évek óta szívükön viselik közvetlen környezetük sorsát. Valamennyien a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ 7. osztályos tanulói, kreatívak, megbízhatóak, munkájukat pontosan végzik. Lőrincz Zsuzsa (a kép jobb oldalán) a kerületi versenyeken jó eredményekkel szerepel matematika, fizika és kémia tantárgyból. Különösen kedveli a búvárkodást és klarinétozást, ez utóbbit művészi szinten műveli. Hegedűs Bernadett (középen) precíz, ötleteivel és kiváló angol tudásával, informatikai és természettudományos tájékozottságával segítette a csapatot. Hruska Olivér (a kép bal oldalán) kedvenc tantárgya a történelem, ő is nagyon jó eredményeket ért el kerületi versenyeken. Rendszeresen jár karate edzésekre, de nagyon szeret biciklizni is. A diákok munkáját Ocsenás Mária földrajz-angol szakos tanár és Dr. Kriskáné Gánóczy Anita biológia-kémia szakos tanár segítette.

A második helyezést, azonban megosztotta a hazai zsűri a kiskunhalasi KRK Szilady Áron Gimnázium tanulói és a gödöllői Török Ignác Gimnázium „Compostyle” csapata között. Mindkét csapat ugyanis rendkívül érdekes és példaértékű pályázatot mutatott be. A kiskunhalasi fiatalok a városban található Csetényi Park természeti értékeinek megőrzésére kívánták felhívni a figyelmet, amelyet az éghajlat-változás miatt kiszáradás fenyeget. A gödöllői „Compostyle” diákjai a levegőszennyező levélégetést kiváltó komposztálást népszerűsítették. A munkájuk során végzett kérdőíves felmérés eredménye megmutatta, hogy a helyi lakosok nagy része nem ismeri ezt a környezetkímélő lehetőséget. További információ a pályázatról valamint a győztes projektekről a www.volvoadventure.org oldalon található.