Sokan őrültnek tartották a Nissant, amikor elhatározta, hogy hagyományos kompakt helyett öszvérautóval képviselteti magát az európai piacon, de az elmúlt évek látványosan bebizonyították, hogy igazuk volt. Azonban mindent elértek, amit elérhettek a Qashqai-jal, így a növekedés fenntartása érdekében betömik a piaci réseket, ami a japán gyártó esetén egy hagyományos kompakt autó piacra dobását jelenti.

Nem teljesen új fejlesztésről van szó, Tiida illetve Pulsar néven már egy ideje kínálják a típust Ázsiában, az európai piac számára áttervezték az orrát, minden elkövettek annak érdekében, hogy a második generációs Qashqai arcához tegyék hasonlatossá. A lemezek alatt nem a Renault-Nissan CMF építőkészletét találjuk, hanem a kompakt Nissan padlólemezt, 2,7 méteres tengelytávolsággal, ami a kategória legtágasabb belső terét eredményezi – 692 mm-es hátsó lábhelyet említenek. Maga a karosszéria 4385 mm-es hosszúságú, amiről azt állítja a gyár, hogy könnyű parkolást jelent; az ázsiai autó az eltérő orr- és far miatt 10 centivel kevesebb helyet igényel változatlan beltér mellett.

Technikai oldalról ott találjuk a fedélzeten a Biztonsági Pajzsot, ami jelen esetben holttér-figyelőt, mozgótárgy-észlelést (manőverezés), sávelhagyás-figyelőt és vészfékezési segédet tartalmaz. Ez csak akkor van a fedélzeten, ha a kedves ügyfél megrendeli a NissanConnect navigációt, amely Európa nyugatibb piacain mindenféle internetes okosságokat is tud.

Pár hónap múlva indul a sorozatgyártás a barcelonai Nissan-gyárban, a forgalmazás megindulásakor 1,2 literes, 115 lóerős benzines turbómotorral és 1,5 literes, 110 lóerős dízellel lesz elérhető a Pulsar, jövőre már 1,6 literes, 190 lóerős benzinessel is választható lesz. A váltókról annyit mond jelenleg a Nissan, hogy kézi kapcsolású és fokozatmentes automata közül lehet majd választani, de azt már nem részletezik, melyik erőforráshoz lehet majd automatát kérni. Nem sokkal a forgalmazás megindulása előtt árulják el a pontos részleteket az új kompaktról.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!