Angliában jelentősen megugrott az utóbbi hónapokban a BMW lopások száma, ráadásul a legújabb – és alkatrészként a legtöbb értéket jelentő – autók a legjobban veszélyeztetettek, miután egy, az internetről könnyedén beszerezhető eszköz és egy üres pótkulcs segítségével pár perc alatt elköthetőek az autók.

Nyolcezer euróért árulják azt a berendezést, amellyel az autó fedélzeti ODB II-es csatlakozóján keresztül az üres kulcsot hozzá lehet párosítani az adott kocsihoz, nem kell a feltörhetetlen algoritmussal játszani. Az alábbi videón például egy 1M Coupét lovasítanak meg a tolvajok, először bejutnak az utastérbe, majd az ODB II csatlakozón keresztül egy nyers kulcsot párosítanak a komputerhez. Ezt követően odébb tolják az autót, hogy a motorzaj ne keltse fel a tulajdonost, majd az utcán beindították, és elhajtottak a méregdrága autóval. Mindez 3 perc alatt történt – ennyi idő alatt még a rendőrség se ér ki a helyszínre, ha hívják őket. A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy egy Angliai megyében csak március hónapban 300 darab nagy értékű BMW-t loptak el.

A BMW nem kommentálja a dolgot, de a nevüket nem felvállaló emberek (márkakereskedés) meg vannak döbbenve, milyen gyorsan el lehet kötni az autókat. Egyelőre tanácstalan a gyár és a szakemberek, akik most épp lépéshátrányban vannak az autótolvajokkal szemben. Nem tudni, milyen újabb lopásgátlási megoldást találnak ki, és mikor, addig meg a tulajdonosok már egy öt perces megállás után is izgulhatnak azon, hogy a helyén találják-e BMW-jüket. Az alábbi videón az elektronikus kulcsmásolás folyamata látható, kis gyakorlással 1 percnél rövidebb idő alatt el lehet végezni a műveletet. A készülék egyébként szabadon forgalmazható/birtokolható.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!