A Cannes in a Van-t két brit filmrajongó hozta létre, akiknek az volt az álmuk, hogy egy Ford Transit áruszállító rakteréből vetítve eljuttatják a független filmeket a cannesi fesztiválra. Első útjukra 2007 májusában került sor, ami azóta évenkénti zarándoklattá vált. Részeként annak a küldetésnek, hogy nagyobb publicitáshoz juttassák a független filmeket, a csoport 2011-ben rendezte meg az első, azóta legendássá vált Van d’Or díjkiosztót .

“A Van d’Or Díjat tavaly hoztuk létre mindannak elismerésére, ami egyedi és más a független filmekben. Lelkesítő a tudat, hogy a Ford értékes segítségével idén már egész Európából várhatunk nevezéseket, hozzásegítve ezzel a feltörekvő filmeseket, hogy ismertté váljanak.”  – fogalmaz Andy Greenhouse, a Cannes in a Van egyik alapítója. A Van d’Or Díjkiosztót az idei évben szeptemberben tartják meg, és 15 kategóriában augusztus 31-ig lehet rá nevezni, köztük a filmszakos hallgatók számára első ízben meghirdetett, s a Ford által támogatott “Filmtanulmány a Tranzitban Díjra”. E kategória győztesének díja több mint ezer angol font értékű filmes felszerelés. A díjak odaítéléséről a független film világának elismert szakértőiből álló zsűri dönt majd, köztük Oscar-díjra jelölt alkotók, meghatározó rendezők és a filmes iparág kulcsszereplői. A nevezéseket a pályázat honlapján kell leadni: www.cannesinavan.com/submissions.

“Annak érdekében, hogy a filmipar továbbra is eleven és kreatív maradjon, létfontosságú, hogy bátorítsuk a független filmkészítőket. A Cannes in a Van a független filmek egyedülálló és szenvedélyes szellemét hirdeti, és remek érzés azt látni, hogy a Van d’Or díjak idén még nagyobb érdeklődést váltanak ki, mint tavaly.” – fűzi hozzá Jerry Deeney, a Fujifilm Motion Picture képviselője.

2012-es Van d’Or Filmes Díjakat az alábbi kategóriákban ítélik oda:

Legjobb film (rövid) Legjobb egész estés film Legjobb rendező Legjobb operatőr Legjobb színész Legjobb színésznő Legjobb vígjáték Legjobb forgatókönyv Legjobb hangmérnök Legjobb animáció Legjobb mozgástervezés Gyökerek díj Legjobb zenés film Legjobb dokumentumfilm Filmtanulmány a Transitban díj

A győztes filmek útra kelnek

A Van d’Or díjjal járó vitathatatlan presztízs mellett a győztes filmek széleskörű publicitást is élveznek majd, mivel 2012-2013-ben túrát szerveznek azok bemutatására: a Cannes in a Van csillogó, új Transitja segítségével mutatja be majd a filmeket egy rendezvénysorozat keretében, melyben lesznek fesztiválok, mozivetítések és egyéb megjelenések is.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!