Fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Szirénák hangjától volt hangos szombaton Németkér. Második alkalommal rendezték meg a településen a Veterán Tűzoltóautó Szépségversenyt. Persze a járműcsodákat nemcsak megtekinteni lehetett, az érdeklődők közelebbről is szemügyre vehették azokat, így a vijjogók megszólaltatását sem lehetett kihagyni. A rendezvényre ellátogatókat Horváthné Gál Erika, Németkér polgármestere és dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte.

Boros Brigitta szóvivőtől megtudtuk, hogy a versennyel egybekötött bemutatóra érkezett veterán tűzoltóautó Tolna megyei településekről, illetve Baranya és Fejér megyéből is. Összesen hét egyesület képviseltette magát tíz járművel, amelyeket nemcsak álló helyzetben lehetett megnézni, hiszen felvonulást is tartottak a faluban.

A rendezvény helyszínén, a sportpályán és annak környékén több más program várta még az érdeklődőket. Volt például konyhatűz bemutató, aminek köszönhetően a gyerekek is megtanulhatták, hogy az égő olajat tilos vízzel oltani, a megoldás az oxigén utánpótlás elzárása, vagyis fedőt kell helyezni az edényre. Volt még füstsátor, ahonnan ott elhelyezett tárgyakat kellett kihozni nehéz látási körülmények mellett, illetve vízsugaras célbalövéssel is próbára tehették magukat a gyerekek, akiket a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság különböző ismeretterjesztő játékokkal várt. A programot habparti, no és az eredményhirdetés zárta, amikor kiderült, a zsűri véleménye szerint melyik veterán tűzoltóautó a legtetszetősebb. Az értékelés során figyelembe vették a járművek korát, a küllemét, hogy mennyire tartják karban és azt is, hogy tűzoltás technikailag mire alkalmas.

Egy öt tagú bizottság határozott, élén dr. Berki Imrével, a Katasztrófavédelem Központi Múzeum igazgatójával. Az eredmény is ő ismertette, miszerint az Ófalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1965-ös Magirus 1113-sa lett az első, a Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1978-as Mercedes 1017-e a második és a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1995-ös Spartan Fire Van-je a harmadik. Ez utóbbi különlegessége, hogy amerikai gyártmányú autó. A rendezvény legidősebb járműve a házigazdák 1957-es Magirusa volt. A különdíjat a bonyhádi önkéntes tűzoltók Trabant típusú autója kapta.