A Michigan Institute of Technology kutatói a Monotype Imaging céggel közösen 42 emberen – 36 és 75 év közötti férfiak és nők – végzett vizsgálata alapján a betűtípus kiválasztásával is lehet csökkenteni a baleseti kockázatot. Legalábbis a vizsgált esetben.

Kifejezetten a navigációs rendszer kijelzőjére koncentráltak, amelyet – szimulátorban ugyan, de – menet közben kellett kezelniük a vezetőknek. Kétfajta betűtípust néztek, az egyik az autógyártók által előszeretettel használt Eurostile volt, a másik meg a Frutiger. Utóbbinál nem olyan szabványos a betűk megjelenése, ami miatt jobban megkülönböztethetőek egymástól, és ezáltal egy pillantásra gyorsabban felismerhető az általuk közölt információ.

Meglepő módon csak a férfiak esetén tapasztaltak 12 százalékos olvasási idő-eltérést, azaz ennyivel gyorsabban dolgozta fel az agy a Frutiger betűtípussal közölt információt, a hölgyeknél lényegében nem volt különbség. Ezt az eredményt egy második eltérő vizsgálat is megerősítette. A következő körben azzal foglalkoznak majd a kutatók, mi okozhatja ezt az eltérést.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!