Tino, Fura, Ronda, Libero, Vitz – nemzetközileg elfogadott autónevek ezek, amelyeket nem változtattak meg egy alig tízmilliós kis ország népe kedvéért. Azonban a svájci Rinspeed legújabb alkotásának nevétől borul a bili: itt a Budii.

Az ember és a gép közötti viszonyt definiálja újra a Budii, nem az autó, hanem annak kezelése a fő téma. Alapvetően önműködő haladásra van kitalálva a jármű, ennek megfelelően a kormánykerék amolyan szükséges rosszként van a fedélzeten. Alaphelyzetben az utastér elejére visszahúzódva pihen, ha netán szükség lenne rá, akár a bal, akár a jobb első ülésen helyet foglaló ember magához ragadhatja az irányítást. Azért tud ilyen szabadon mozogni az utastéren belül a kormánykerék, mert olyan utópisztikus világra van kitalálva a jármű, ahol csak robotautók haladnak az utakon, nincsenek karambolok, ennek megfelelően nem kell légzsák sem. Utóbbi, mármint a biztonsági felszerelések nélkülözése jelentősen csökkentené azt az anyagi hátrányt, amit az önjáró autó extra érzékelői és elektronikája jelent. A 2015-ös Genfi Autószalonon ismerhetjük majd meg a svájci csodabogarat, a Rinspeed Budiiját. Noha wécépapírtartót nem látunk az utasteret mutató rajzon, azért legalábbis gyanús, hogy a robotautó korában (értsd 2050 körül) valaki még papír újságot olvas, és nincsenek hátsó szándékai.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!