Az OMV 2002 óta kínál prémium üzemanyagokat, 2011-ben jelent meg a MaxxMotion család, amelynek legújabb tagja a 100plus benzin. De miért is kell új benzin? Mert változnak a követelmények, törvény írja elő a bio-komponens meglétét, az autóknak is egyre szigorúbb károsanyag-kibocsájtási előírásoknak kell megfelelniük.

Egyre újabb adalékok és összetevők vannak, ezeket kell úgy vegyíteni, hogy az jól működő keveréket alkosson. Egyetemekkel és autógyártókkal is együttműködik az OMV, így nem csak belső, de külső mérések alapján is kap visszajelzéseket az új üzemanyagról, a prémiumbenzinek például a legújabb motorok működéséhez lettek optimalizálva. A trendek szerint kis lökettérfogat, a feltöltés és a közvetlen befecskendezés manapság az általános.

Magas, legalább 100-as az új üzemanyag oktánszáma, súrlódáscsökkentő adalék is van benne, ami az égéstér falán képez bevonatot és kémiai hatások miatt csökkenti a motor belső súrlódását – ez a hatás már az első tankolásnál is jelentkezik. Ha szívócső-befecskendezéses a motor, akkor a szívószelepet is tisztítja, az itt lévő lerakódást feloldja, az az égéstéren keresztül távozik a motorból – jó eséllyel a katalizátorban köt ki – de a befecskendezőszelepet is tisztítja. Korróziógátló adalék is van benne, ami az üzemanyagrendszer egészére van jó hatással.

A bio-rész aránya a törvényben előírt szint, de másfajta (nem etanol, hanem ETBE) ez az összetevő, mint a normál benzinnél, így az öregebb autók üzemanyag-rendszerét nem támadja. 10 százalék ETBE-t kevernek az Ausztriában gyártott alapbenzinbe, így tudja az 5 százalékos (E5) szintet. Attól kapta egyébként a plus utónevet az új benzin, hogy a WWFC (Worldwide Fuel Charter) 5-ös kategóriájába került, és nemcsak tökéletesebb égéssel csökkenti a környezeti terhelést, de a gyártás és a szállítás során is minimalizálják a károsanyag-kibocsájtást.

Wéber Gábor, a kampány arca elmondta, hogy a versenyautónál elsősorban a teljesítmény a fontos, jobb a 100-as benzin fűtőértéke, mint a 95-ös üzemanyagnak. Ezt pedig a normál motorok hétköznapi (közúti) körülmények között is hasznosítani tudják. Arra nem tért ki, hogy a szimulátoron mekkora előnyt jelent a prémiumbenzin használata…

A magyar üzemanyag-piac

A 2012-es esztendő évtizedes mélypont volt az üzemanyagok értékesítése terén, 2013 második fele óta folyamatosan emelkedik az értékesítés. Tavaly például 3 milliárd 182 millió liter üzemanyagot értékesítettek Magyarországon. Idén is tovább bővül a piac, az első negyedévben 6,3 % volt a plusz. Amíg 2011 és 2015 között a teljes piac 12 %-os növekedést produkált, a prémium üzemanyagoké 94 %-kal emelkedett, ez 2015-ben mintegy 160 millió litert jelentett. Sokan csak minden második-harmadik tankolásra vételeznek ilyen üzemanyagot.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!