A teljesen felszerelt Németországból érkezett tűzoltóautókat a magyar önkéntes tűzoltók azonnal átnézték, arcukon látszott a meglepetés, az öröm
Fotó: Rimányi Zita

Először két játék tűzoltóautót adtak át német önkéntes tűzoltók Zircen a nagyvázsonyiaknak és a móriaknak – az is szép karácsonyi ajándék –, majd a bakonyi város központjában lévő parkolóba szirénázva befordult két piros jármű teljes felszereléssel. Egy régóta tartó baráti kapcsolatnak köszönhető az adomány, mely révén az önkéntesek valóban sokat tehetnek embertársaikért, ha riasztják őket, ha menteni mennek.

A zirci Hédl Evelin beszélt arról az ünnepségen, hogy családja régóta baráti kapcsolatot ápol a traunsteiniekkel, az önkéntes tűzoltókkal. Nemrég ők új járműveket kaptak, ezért a jól működő régieket felajánlották a magyaroknak és teljes felszerelésükkor a németországi gyűjtésben a Traunsteinhez közeli Surberg lakói is közreműködtek. Evelin tudta, hogy Zircre és környékére már juttattak korábban felszereléseket, azt is, most hol lenne tűzoltóautókra nagy szükség. Ezért vette fel a kapcsolatot a nagyvázsonyiakkal és a móriakkal, akik először el se akarták hinni, amikor elmondta nekik, mekkora ajándékról van szó, akkora előrelépést jelent az nekik. Egyenként 30-40 ezer euró értékűek a piros járművek felszereléssel együtt. A lényeg pedig az, ahogy Hédl Evelin mondta, hogy akik a legközelebb vannak egy-egy településen, ha baj van és saját szabadidejükben vállalják mások segítését, minél többet tehessenek embertársaikért.

A kulcsátadáson az ajándékozókat több tűzoltó képviselte, Traunsteinből és Surbergből érkeztek vezetőikkel, Franz Reitschuhval és Stefan Burghartwieserrel együtt, vidáman ismerkedtek össze a móriakkal és a nagyvázsonyiakkal, megmutatták nekik az átadott felszereléseket. Elmondták, szeretnék tovább építeni a barátságot a zirciekkel, a bakonyiakkal, és a most megajándékozottakkal.

A teljesen felszerelt Németországból érkezett tűzoltóautókat a magyar önkéntes tűzoltók azonnal átnézték, arcukon látszott a meglepetés, az öröm. Nagyvázsonyban két éve szerveződött meg a polgárőrségen belül az önkéntes tűzoltócsapat, a jármű, amit eddig használhattak, már nagyon régi, igaz, a helyiek adományaiból, pályázat révén vásárolhatták meg, ahogy a berendezéseit is. Most azonban teljessé vált a felszerelésük, hatékonyabbak lehetnek mentéskor, márpedig eddig is volt példa rá, hogy viharkár, baleset miatt riasztották őket – mondta el szakmai vezetőjük, Balogh Sándor. Móron az önkormányzati tűzoltóság, az önkéntes tűzoltók és a járási mentőcsoport is használhatja majd a kapott járművet, tudtuk meg Czupár Norbert parancsnoktól. Az önkénteseknek jelenleg a már rég elavult járművük épp üzemképtelen, a javítás drága, ezért is értékes számukra a német adomány.