A kínai befektetők által pénzelt NEVS cég rendelkezik jelenleg a Saab 9-3-as autó jogaival, jelenleg épp autógyárat építenek Kínában, ahol újrakezdik majd a sorozatgyártást, többek között villanymotorral. De nem ez lesz az egyedüli hely, ahol tovább él majd a svéd autó, hiszen a NEVS most értékesítette a konstrukciót Törökországnak.

Már régóta akar egy nemzeti autót a török kormányzat, a Ford motorokat használó műanyag karosszériás Anadol óta csak gyártóhelyként van jelen az autóiparban, ezen kívánnak most változtatni. Teljesen új márkanevet találnak majd ki a Saab 9-3-ason alapuló autónak, amelynek a megjelenését is teljesen átalakítják – a NEVS három darab prototípust küldött Törökországba, amelyek a Cadillac BLS karosszériáját kapták.

Legalább 85 százalékos török beszállítói részarányt akarnak elérni, ennek érdekében a svéd mérnökök a Tübitak nevű török állami fejlesztőközponttal közösen dolgoznak majd a végleges konstrukción. Törökország 5 év alatt 274 milliárd Ft-os befektetéssel hozza létre a nemzeti autót és autógyárat, a hagyományos belső égésű motorral szerelt mellett lesz hatótávnövelős elektromos változat is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!