A TISPOL országos akciója során a rendőrök összesen 4249 alkalommal állapították meg a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztását. A rendőrség az európai kampány keretében ezúttal a passzív biztonsági eszközök – a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak – előírásszerű használatát ellenőrizte kiemelten. A járművek ellenőrzése során a rendőrök 4170 alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, túlnyomórészt – 3539 esetben – a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övét. A gyermekbiztonsági rendszert 50 alkalommal nem használták, míg 29 motoros bukósisak nélkül közlekedett.

– A passzív biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használati arányának tovább növelés nélkülözhetetlen a balesetben elhunytak számának, valamint a sérülések súlyossági fokának csökkentése érdekében – nyilatkozta Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Az ellenőrzés kiterjedt az illegális migráció, az embercsempészet, a kábítószerrel valamint a lőfegyverrel kapcsolatos, illetve a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére, megszakítására is. Somogyban a három napos ellenőrzés alatt 107 járművezető és 19 utas nem használta a biztonsági övét, s három esetben nem rögzítették a gyermeküket a gyermekbiztonsági rendszerben. A rendőrök mindannyiukkal szemben eljárást indítottak.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!