A Mercedes-Benz AG több mint 100 millió eurót fordít a présüzem-hálózatának bővítésére. A vállalat az új magyarországi présüzem felépítésével a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban tovább növeli az európai préskapacitását, és ezáltal a Mercedes-Benz teljes termelési hálózatának rugalmasságát. Az új présüzem megépítése is bizonyítja, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyár meghatározó szerepet tölt be a nemzetközi termelési hálózatban.

Még rugalmasabb gyártás
A magyarországi telephelyen létesítendő új présüzem által az anyagáramlás és az alkatrészellátás optimalizálásával a Mercedes-Benz Cars termelési hálózatában hatékonyabb termelés valósulhat meg. A kecskeméti gyár présüzeme így egy németországi telephelyekkel – Sindelfingen, Bréma, Hamburg és Kuppenheim – együtt működő présüzem-hálózat újabb tagja lesz.
„Ma Magyarországon az autóipari beruházások a jövőről szólnak. Kiemelt jelentősége van a Mercedes-Benz-nek, és mindaz, ami itt történik Kecskeméten, rendkívül értékes a magyar gazdaság szempontjából. Ez a beruházás tovább erősíti Magyarország és Németország kapcsolatait” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Az új kecskeméti présüzem előnye, hogy lehetővé teszi a termelési kapacitások rugalmas elosztását. Egy olyan, csúcstechnológiás Servo présutca valósul meg, ami a Mercedes-Benz Cars présüzem-hálózatnak más telephelyein már most is üzemben van. A felépítésben megegyező Servo présutcák alkalmazása által a présszerszámok telephelyek közötti cserélhetősége biztosított, és rugalmas termelést tesznek lehetővé. A kecskeméti Mercedes-Benz gyár új Servo présutcája esetében különböző technikai újítások is megvalósulnak: az egyik ilyen a folyamatok következetes digitalizálása a megrendeléstől a termelésen és a logisztikai folyamatokon át a karosszériaüzemnek való kiszállításig, minden folyamat elektronikus úton kerül rögzítésre és továbbításra.
A borító karosszériaelemeket előállító Servo présutca és az új, vagy átalakított présszerszámok teszteléséhez szükséges Servo próbaprés mellett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár új présüzemében egy lézer lemezvágó gépsor is helyet kap. Ez a szerkezet feldarabolja az alumínium és az acél tekercseket, alapanyagot szolgáltatva a Servo présutcának. Az eljárás különlegessége az, hogy a darabolást, az alapanyag folyamatos adagolása mellett, lézerrel végzi a gép. Ez a berendezés feleslegessé teszi a mindeddig használt nagy vágószerszámok előállítását, ami jelentősen hozzájárul a hatékonyabb termeléshez és a gyártás rugalmasabbá tételéhez.
A mintegy 23 ezer négyzetméteres présüzem a meglévő kecskeméti gyár részeként működik majd, a termelés indulása 2022-ben várható.
„Az új présüzem felépítése egyértelmű bizonyítéka a Magyarország iránti elkötelezettségünknek. Hosszú távon tervezünk Kecskeméten, és ez a beruházás egy újabb fontos visszaigazolása az elkötelezett kecskeméti csapat 2012-es gyártásindítás óta nyújtott teljesítményének” – hangsúlyozta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Balról jobbra: Schvéder Péter, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. présüzemének vezetője, Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere a kecskeméti Mercedes-Benz gyár új présüzem beruházásának 2020. március 13-i bejelentésén

Fenntartható termelés
A fejlesztéseknek köszönhetően a kecskeméti gyárban készült kompakt gépjárművek a jövőben még nagyobb arányban állnak majd olyan alkatrészekből, amelyek helyben készülnek. Az új présüzem a legkülönbözőbb acél- és alumíniumfajtákból préselt alkatrészekkel fogja ellátni a termelési hálózatot. Ezek az alapanyagok tökéletesen megfelelnek az aktuális kompaktautó-generációk követelményeinek, mind formatervezés, mind biztonság, súly vagy minőség tekintetében.
A Mercedes-Benz Cars egyre inkább kiváló minőségű alumíniumötvözeteket használ fel a könnyű karosszériaszerkezetben. Az alacsony súly mellett az alumínium másik előnye, hogy végtelen számú alkalommal újrahasznosítható, a minőség romlása nélkül. Az alumíniumhulladék újrahasznosítása mindemellett csak huszadannyi energiát igényel, mint amennyire a könnyűfém újragyártásához szükség lenne. Ez is jelentősen csökkenti a széndioxid-kibocsátást, mivel minden újrahasznosított 1 tonna alumínium 6-9 tonna széndioxid-kibocsátás csökkenést jelent. A Mercedes-Benz Cars egy alumíniumgyártó partnerével közösen a présüzem-hálózat több telephelyén is tesztprojektek keretében kísérletezik az alapanyagonkénti tiszta újrahasznosítással. A cél, hogy a jövőben a présüzem-hálózat minden telephelye hasznosíthassa a tapasztalatokat, és az új folyamatok a sorozatgyártásban is bevezetésre kerülhessenek.
A kecskeméti Mercedes-Benz gyár ezért a kezdetek óta elkötelezett a környezet és az éghajlat védelme mellett: ezáltal az egy gyártott járműre eső energiafogyasztás jelentősen csökkent az utóbbi években. Optimalizálták a világítási és szellőztető rendszerek kapcsolási idejét, illetve LED lámpákra álltak át. Új világítási vezérlési koncepciót, valamint tompító funkciót vezettek be a karosszériaüzemben, emellett optimalizálták az energiaellátó rendszerek szoftverét és bevezették az igény szerinti légmennyiség-szabályozást is. 2022-től a Mercedes-Benz kecskeméti gyára teljesen széndioxid-semlegesen fog gyártani. Ennek fontos mérföldköve a villamosenergia-ellátás 100 százalékban zöld villamos energiára való átállítása.
A termelésen kívül is kiemelt figyelmet fordít a kecskeméti telephely a környezet- és éghajlatvédelemre: 2013 óta 2278 fát ültettek, és új hulladéksziget koncepciót vezettek be a hulladék optimális szétválogatásának támogatására.