Coventry mellett az M42-es autópályán működött már 2006 óta a sebességmérő berendezés, amely ez idő alatt több mint 11 000 szabálysértést rögzített. Most azonban az egyik szabálysértő ügyvédje észrevette, hogy a traffipax előtti digitális táblák nem felelnek meg a szabályoknak, így (az autópálya-tempónál kisebb sebesség kijelzést követően kiszabott) bírságok mind érvénytelenek, az államnak vissza kell fizetnie azokat.

Arról van szó, hogy a digitális táblákon a 2002-es vonatkozó jogszabályban szereplőnél keskenyebbek a megjelenített számok. Ez még nem lenne baj, hiszen a jogszabály lehetőséget ad az attól való eltérésre egyedi engedély alapján – az ügyvéd azonban azt vette észre, hogy jelen esetben ilyet nem kértek és nem is állítottak ki. A bíróság döntése értelmében a kérdéses digitális táblák nem minősülnek közlekedési táblának, ennek megfelelően az azokon megjelenített sebességérték se irányadó.

Az autópálya-kezelő abban a hitben volt, hogy szabályosan a táblák, a büntetéseket kiszabó rendőrség meg azt hitte, az autópálya-kezelő minden szükséges engedéllyel rendelkezik. Az autópálya-kezelő figyelmét egyébként már 2009-ben felhívták a szabálytalanságra, de az ottani illetékesek úgy vélték, rendben van minden. Akár komoly kártérítési perek is indulhatnak a döntést követően, hiszen előfordulhat, hogy az itt – most már a hatóságok által is elismerten jogtalanul – kiszabott büntetőpontok miatt kellett valakinek ideiglenesen leadnia vezetői engedélyét

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!