Dér Rezső neve ismerősen csenghet olvasóink számára, hiszen a fiatalember éveken keresztül dolgozott kiadónknak. Már akkor is arról volt ismert, hogy szeret saját megoldásokat keresni egy-egy műszaki problémára, azonban miután mérnökhallgató lett, már igazi korszakalkotó megoldásokkal is előállt.
– Világéletemben szerettem a műszaki dolgokat, a gépészetet – kezdte Dér Rezső gépészmérnök-hallgató. – Amikor néhány éve megörököltem édesapámtól egy régi kis Opel Corsát, első dolgom volt, hogy megpróbáljam még jobbá tenni, és itt nem arra kell gondolni, hogy versenygépet akartam építeni, hanem arra törekedtem, hogy még biztonságosabb legyen. Egyik barátom műhelyében sikerült számos átalakítást végezni, melyekkel elsősorban a menetstabilitását sikerül javítanom a kis autónak.

– Azt hozzá kell tennem, hogy számos módosítást lehetne végrehajtani az autókon, amellyel többek között a teljesítményt is lehetne növelni, azonban a jogszabályok igen szigorúan rendelkeznek, szűk határokat szabnak a műszaki embereknek.

A szolnoki fiatalember első kocsiját összetörte egy autós, amikor parkolás közbe belecsapódott a Corsába. De Dér Rezső ebben is inkább lehetőséget látott, kisvártatva egy új gépkocsit szerzett be, melyet természetesen azonnal „kezelésbe vett”, azonban most nem a mechanikai, hanem az elektronikai felszereltségét módosította, mely meghazudtolja nagy márkák gyártóinak berendezéseit is – természetesen töredék áron.

– Igaz, én inkább a gépészetet szeretem, de eldöntöttem, hogy kicsit az elektronikáját is fejlesztem az új autónak – folytatta Rezső, aki gyorsan viccelődve megjegyezte, az autó csak neki új, hiszen már bőven nagykorú a Calibrája. – Egy olyan rendszer beépítését tűztem ki célul, mely elsősorban a bűnözők dolgát keseríti meg. Sokat olvastam a témáról, jelenleg milyen lehetőségek vannak. Sok nagy márka, többek között a BMW alkalmaz hasonló megoldásokat, mint amilyen végül az autóba került, de az enyém egytizedébe kerül, mint az övéké, annak ellenére, hogy ugyanazt tudja – részletezte.

A fiatal mérnökjelölt röviden elmagyarázta, újításának lényege, hogy az egész autót egy elektronikai szenzorrendszer figyeli, amely az autó minden mozgását nyomon követi és arról tájékoztatást nyújt a tulajdonosnak. A kocsit nyomon lehet követni az interneten, sőt az összes útvonalat, sebességet rögzíti is, amely vissza is játszható. Sőt, a gépkocsi vezérelhető is távolról, így ha valaki elköti a kocsit, a tulaj bármikor leállíthatja azt egy számítógép vagy egy mobiltelefon segítségével. Az már csak hab a tortán, hogy az autó folyamatosan SMS-ben tájékoztatja a felhasználót minden mozgásról.

– Giroszkóp is van az autóban, így ha valaki azzal próbálkozna, hogy le akarja lopni a felniket, vagy egy trélerrel felemeli és elviszi, arról is azonnal tájékoztatna a biztonsági rendszer – folytatta Dér Rezső, aki laptopján be is mutatta, mennyi lehetőséget kínál a szerkezet azoknak, akik biztonságban akarják tudni az autójukat.

– Jelenleg még tesztelem a dolgot, de eddig csakis pozitív tapasztalataim vannak. Egy számítógép és internet segítségével számos beállítást el tudok végezni a távolból. Például, ha valaki használja az autómat és gyorsan hajt, a rendszer automatikusan figyelmeztet, így elkerülhető, hogy vaskos csekket kapjak. Illetve a korábbi szerencsétlen balesetből adódóan, ha valaki belehajt az autómba, az azonnal üzenetet küld nekem, így meg tudom akadályozni, hogy az illető meglógjon a felelősségre vonás elől – meséli, majd megjegyzi, sajnos nemrég élesben is bizonyított a szerkezet, amikor is egy hölgy beletolatott a parkoló autójába.

Szabadalmaztatni akarja találmányát

A fiatalember az idén végez az egyetemen, így már szakdolgozati munkáját írja. Elmesélte, a projekt, amin jelenleg dolgozik, forradalmasíthatja az autóipart, hiszen az általa megálmodott eszköz képes évekkel megnövelni egy jármű motorának élettartamát, így milliókat lehet spórolni egy-egy motorcserével. Elhatározta, hogy az ötletet, amennyiben lehetséges, szabadalmi oltalom alá helyezi. Már most nagy az érdeklődés a találmánya iránt, Dér Rezső reméli, valamelyik nagy autóipari konszern is felfigyel munkásságára és ott tovább kamatoztathatja tudását, illetve tovább viheti a magyar mérnökök jó hírét az autóiparban.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!