Hakan Samuelsson, a Volvo elnök-vezérigazgatója a Global Mobility Leadership Forumon beszélt arról, hogy a cég tervei szerint 2021-ben teszi majd elérhetővé az önvezető technológiát sorozatgyártású autóinál, egyelőre a nagyobb méretű SPA építőkészletre épülő járművekről van szó. Nem lesz szükség emberi beavatkozásra, tehát a sofőr és az utasok azt csinálhatnak haladás közben, amit akarnak, és mindezért nagyjából 10 ezer dollárt, azaz 2,75 millió Ft-ot kell majd felárként fizetni.
Autonomous driving
A svédek a Drive Me projekt keretében már megkezdték az új rendszer tesztelését, az önvezető XC90-esekkel kapcsolatos visszajelzéseket is figyelembe véve alakítják majd ki a végleges változat viselkedését. Az SPA építőkészletre épülő autóknál alkalmazott Pilot Assist rendszer továbbfejlesztett változatáról van szó, amelynél még több kamerát és előrenéző lézeres letapogatót alkalmaznak. A fejlesztésben az Autoliv beszállítóval közösen dolgozik a Volvo, amely nemrég az Uber-rel kötött 300 millió dollár értékű együttműködési megállapodást – a fuvarozócég emberi sofőrök nélküli autóflottával akarja letarolni majd a piacot.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!