A Natonal Highway Traffic Safety Administration nevű hivatal olyan rendelkezést léptetett életbe, miszerint az Egyesült Államok területén tilos olyan járműveket értékesíteni, amelyek önmaguktól képesek a haladásra a forgalomban.

Ezzel a lépéssel egyébként az ilyen járművek terjedését szeretnék elősegíteni, a tiltás ugyanis 4 év időtartamra szól, és az a célja, hogy ez idő alatt legyen idő minden érdekelt-érintett bevonásával meghozni a megfelelő jogszabályokat az ilyen autókkal kapcsolatban. Arról nem is beszélve, hogy az 1968-as Bécsi Egyezménnyel is kell kezdeniük valamit, ami kifejezetten megtiltja, hogy az autó átvegye az irányítást a sofőrtől. Az NHTSA meg akarja teremteni azokat a követelményeket, amelyeknek a robotautóknak meg kell felelni, hogy a jövőbeli forgalomba helyezés esetén ne legyenek félreértések. Jelenleg az USA három tagállamában lehet önvezető autókat használni, szigorúan kísérleti-tesztelési céllal, az NHTSA tiltása ezeket nem érinti, és akár újabb tagállamok is megengedhetik az ilyen jellegű használatot – épp csak értékesíteni nem lehet ilyen járműveket.

Az NHTSA automatizálás-osztályozása

0. szint Nincs automatizálás 1. szint Funkciók automatizálása. Például elektronikus menetstabilizáló, vagy aktív vészfék-rásegítő 2. szint Funkciók kombinált automatizálása. Legalább két automatizált rendszer együtt dolgozik azért, hogy a vezető megtartsa uralmát a jármű felett, például távolságtartó tempomat sávtartó segéddel 3. szint Korlátozott önvezető automatizálás. Bizonyos körülmények között képes önmagától haladni a forgalomban a jármű, de jelen kell lennie egy sofőrnek, hogy az bármikor visszavehesse a kontrollt, kényelmes átmeneti idővel. Ilyen például a Google által tesztelt önjáró autó 4. szint Teljes automatizálás. A jármű minden forgalmi helyzetben képes biztonságos közlekedésre, az őt teljes hosszán. A sofőrnek nem kell jelen lennie, és beavatkoznia, ennek megfelelően akár vezető nélküli üzemelés is lehetséges.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!