A Tiszántúli Természetvédők Társulata nevével ellentétben országos szinten foglalkozik a természeti értékek védelmével, és a jogászaik szerint az Audi Hungaria gyárbővítéséhez szükséges környezethasználati engedély kiadása során eljárási hibákat vétettek, és nem vizsgálták meg azt sem, hogy nincs-e alternatív helyszín a beruházásnak.

A másodfokú környezethasználati engedélyt megtámadó keresetet a területileg illetékes környezetvédelmi hatósághoz adták be, ahonnan először továbbpasszolják a kétezer oldalas iratot az ügyben eljáró Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséghez, ahonnan majd valamikor eljut a paksaméta a bírósághoz, ahol majd döntenek a jogvitában. Ugye, milyen jó dolog a bürokrácia?

Jelen esetben azonban ennél fontosabb, hogy jogerős környezethasználati engedély nélkül az Audi nem kaphat jogerős építési engedélyt. Utóbbi kiadásához egyébként hozzájárult a Natura 2000-es érintettség miatt az Európai Bizottság is. Az Audi Hungaria egyébként egy, már korábban is tulajdonában álló területen és az azzal szomszédos, volt győrszentiváni katonai lőtéren szeretné felépíteni azt az autógyárat, ahol többek között Audi A3 Sedanok készülnek majd 2013-tól.

Utóbbi terület a Natura 2000 európai természetvédelmi hálózat része, így az Audinek a területen élő védett növények és állatok áttelepítésén kívül a megszüntetettnél háromszor nagyobb méretű területen hajt végre környezet- és természetvédelmi célú fejlesztést, valamint új élőhely kialakítást. Az Audi már korábban is jelentős figyelmet és erőforrásokat fordított természetvédelmi beruházásokra, 2009 novemberében több, mint 13 000 kocsányos tölgyet ültettek el Győr közelében. Néhány nappal ezelőtt, 2011 április 15-én második üteméhez érkezett az Audi erdőtelepítési projektje, amely során a tarjánpusztai dombvidéken, négy hektáron 16 000 tölgycsemetét ültettek.

Az Audi Hungaria 1993-as alapítása óta több elismerést is kapott Környezetmenedzsment rendszerének működéséért, például az EMAS és ÖKO-Profit díjakat. A vállalat 2010-ben gyárterületén is fatelepítést szervezett, amelynek keretében 160 lombhullató és tűlevelű fát ültettek el. 2010-ben az Audi Hungaria Környezetvédelmi Nyilatkozata már harmadik alkalommal nyerte el a „Zöld Béka Díjat“.