A Scania elsőként vezet be a piacra egy olyan fejlett sebességtartó automatikát, amely GPS segítségével képes a jármű helyzetének meghatározására, illetve az előtte levő út domborzatának előjelzésére, miközben akár 3% üzemanyagot is megtakaríthat az alkalmazkodással. A lehető legnagyobb üzemanyag-megtakarítás érdekében a rendszer a tehergépkocsi sebességét automatikusan szabályozza mielőtt a jármű eléri az emelkedőt, illetve a lejtőt. A térképek adatait a GPS-szel együttműködő Scania Communicator tartalmazza, és a rendszer a jármű sebességének szabályozása érdekében kapcsolatban van a motorvezérlő rendszerrel. A rendszer 2012 elejétől lesz elérhető az európai ügyfelek számára és a Scania Járművezető-képzésén oktatottakhoz hasonló vezetéstechnikai módszereket alkalmaz.

A Scania sebességtartó automatikája az Active Prediction (aktív előrejelző) rendszerrel kiegészülve 3%-kal kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást eredményezhet, minimális időveszteség mellett – autópályán vagy országúton történő, hagyományos sebességtartó automatikával támogatott vezetéssel összehasonlítva. Legnagyobb előnye dombokkal tűzdelt útvonalon mutatkozik meg, ahol az út sehol sem teljesen sík. A fogyasztás-megtakarítás leginkább a lejtmeneti szakasz előtti sebességszabályozás esetén mutatkozik meg. Az időveszteség – teljes vezetési napot figyelembe véve – mindössze néhány percet jelent, míg az üzemeltetők számára a 3%-os éves megtakarítás 1.700 liter üzemanyagot jelenthet (40 tonnás szerelvénnyel és éves 180.000 km futásteljesítménnyel számolva).

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!