A krefeldi tartományi bíróság aktuális ítélete szerint egy helyi márkakereskedőnek vissza kell vásárolnia a felperes Audi A6 és Audi A1 típusú autóját, a TDI-botrányban érintett autók ugyanis nem feleltek meg az adásvételi szerződésben megszabott feltételeknek, mivel csak csalással teljesítették az Euro 5-ös károsanyag-kibocsájtási előírásokat.

A Volkswagen konszern által megbízott ügyvédi iroda is képviselte a márkakereskedőt annak saját ügyvédje mellett, és természetesen azzal próbáltak védekezni, hogy a német Kraftfahrtbundesamt által jóváhagyott szoftverfrissítéssel megfelel az előírásoknak az autó, de a bírói tanács nem fogadta el ezt az érvelést, mondván ugyanez a hivatal tíz éven át nem vette észre a csalást, szóval nem tekinthető szavahihetőnek, arról nem is beszélve, hogy a jogügylet érvénybe lépésekor aktuális állapot az irányadó, akkor pedig a KBA még nem lépett semmit sem az ügyben.

A szerződésben szereplő márkakereskedőnek azonnali hatállyal visszafizetnie a vásárláskori vételárat, mert ő semmiféle megoldási javaslatot nem tett, a javítást a Volkswagen-konszern vállalja. Az pedig nem várható el, hogy az elkövető javítsa meg az autót, ezért kell visszaállítani a szerződés előtti állapotot – értékcsökkenést azért felszámíthatnak.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!