– Új rendelkezés lép életbe, melyet az októbertől indított képzések esetében kell alkalmazni – mondta Böröczi Csaba, a Magyar Autósiskolák Szövetségének megyei elnöke. – A tanfolyamnak is lesz érvényességi ideje. A tanuló a képzés kezdetétől számított kilenc hónapon belül jelenthető le elméleti vizsgára, s 12 hónapon belül sikeres elméleti vizsgát kell tennie. Jelenleg erre nincs időkorlát. Fontos tudni: az eredményes KRESZ-vizsgától számított egy éven belül forgalmi vizsgát szükséges teljesíteni, míg most két évük van erre a tanfolyamra járóknak. Érdemes tisztában lenni a közelgő változással: aki figyelmetlen, azt kellemetlen meglepetés érheti. Aki túllépi az időkeretet, annak meg kell ismételnie a tanfolyamot.

Révész Győző kaposvári szakoktató szerint a jogalkotó szándéka nyilván az, hogy minél felkészültebb járművezetők vegyenek részt a közlekedésben. Az utóbbi időszak több változást hozott a tanuló vezetők és az oktatók életébe: az úrvezetőknek minimum 30 órát és – újdonságként – 580 kilométert kell vezetniük. Ezzel kapcsolatban kedvező visszajelzéseket kapott a szakmai szervezet somogyi elnöke, aki szerint korábban főként egyes fővárosi autósiskolákban jelentett gondot, hogy az ajánlottnál kevesebbet hajtottak a tanuló vezetők. Amíg a vidéki városokban óránként gyakran 13-15 kilométert autóztak, a közlekedési dugók miatt Pesten olykor ennek töredékét tették meg a kezdők. Az oktatók élete is változott: munkanaponként – a forgalmi vizsgát leszámítva – 10 óránál többet nem dolgozhatnak, két hét alatt 96 óra a limit.

– Dömping munkáról van szó, s az új időkorlát gondot jelenthet az életünkben – jegyezte meg Böröczi Csaba. – Januárban, februárban ugyanis gyakran alig 6-7 órát dolgoznak a szakoktatók, a nyáron és kora ősszel viszont korábban 12 órát is. Egyet tehetünk: betartjuk az előírásokat.
Érdemes. Aki vét a szabályok ellen, 30 ezer forintos bírságra számíthat, a plafon 200 ezer is lehet, de súlyos vétség esetén a szaknévsorból is törölhetik a szakoktató nevét.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!