Afganisztánban arra is jut ideje és energiája egyeseknek, hogy saját bevallásuk szerint szuperautót építsenek, az Entop nevű cég állami segítséggel – a Műszaki és Szakmai Oktatási és Képzési Hivatal programjában fiatalokat oktatnak és alkalmaznak – építi a Helmet nevű járművet. Öt éves folyamat zárult le azzal, hogy elkészült a működőképes prototípus, amelyet aztán hóesésben prezentáltak a meghívottaknak.

Műszaki részleteket még nem árultak el az autóról, de az elérhető videók és leírások alapján számítógépes tervezéssel készült az acélcsövekből és zártszelvényekből összeállított teherhordó váz, amelynek a hátuljában egy komplett Toyota hajtáslánc – keresztben beépített 4 hengeres motor váltóval együtt – található, a karosszériát műanyagból készítették el.

Created with GIMP

A Helmet névvel egyébként az agresszív orrkiképzésre utalnak, amelynél az oldalról benyúló részek úgy néznek ki, mint a régi harci sisakok arcvédői. A vázban egyébként rengeteg hely van nagyobb méretű, akár hosszában is beépíthető motornak, a keresztben beépített 4 hengeres előtt vagy fél méternyi üres tér található.

Az Entop állítása szerint közúti használatra és versenyzésre is alkalmas a konstrukció, amely jelenleg 90%-os készültségi szinten áll. Hátravan még a belső tér összerakása – nem véletlen, hogy fekete ablakok akadályozzák a belátást – és némi finomhangolás, de azt követően szeretnének kilépni a nemzetközi porondra az autóval. Egészen pontosan a projektet támogató Műszaki és Szakmai Oktatási és Képzési Hivatal megkérte Qatar-t, hogy biztosítson lehetőséget a Helmet kiállítására a soron következő Genfi Autószalonra, amelyet 2023 novemberében tartanak Dohában – addigra kész lesz a Helmet is.