Meglepő módon nem az Egyesült Államokban valami olajállamban tartott, hanem a Párizsban megrendezésre kerülő autókiállításon mutatkozik be a Bentley Mulsanne Speed, a cseppet sem politikailag korrekt luxusautó.

A Speed utónév jelen esetben nem takar annyi fejlődést, mint mondjuk a Continental sorozatnál, a 6,75 literes lökettérfogatú biturbó V8-ast alaposan átdolgozták (új hengerfejek, befecskendezőszelepek, gyertyák), aminek köszönhetően 25-tel, 530 lóerőre emelkedett a teljesítménye, de ugyanilyen gyorsan hozzáteszi a gyár azt is, hogy a szabványos fogyasztás egyidejűleg 13 százalékkal csökkent. Még véletlenül sincs arról szó, hogy takarékos lenne a 2685 kg saját tömegű limuzin, amely a nem túl reális laboratóriumi körülmények között is 14,6 l/100 km-t fogyaszt.

Főleg, ha a sofőr él a kínálkozó lehetőséggel, azaz az 1750/perces fordulaton elért 1100 Nm-es maximális nyomatékkal. Igény szerint – és megfelelő tapadású aszfalton – akár 4,9 másodperces 100-as sprintet élvezhet, vagy akár – mondjuk a német autópályán – 305 km/órás tempóval száguldhat. A vezetési élményt igazából az növeli, hogy a programválasztó kapcsolóval sokkal több befolyása van a kedves sofőrnek az autó működésére, a futómű mellett azzal ugyanis a kormányzás működésére is kihat, S azaz Sport fokozatban pedig 2000/perc fordulat felett tartja a fordulatszámot a megfelelő fokozat kiválasztásával az elektronika, hogy ne kelljen a turbó felpörgésére várnia a sofőrnek.

Kívülről a sötét színű, rozsdamentes acél hűtőrácsról és fekete betétes fényszórókról és hátsó lámpákról ismerhető fel. Ezen az autón debütál a Bentley első, kötött forgásirányú felnije, persze ahhoz, hogy mindkét oldalról egyformán jól nézzen ki, kétféle (ugyanaz a megjelenés megtükrözve) kerék van egy-egy autón. A 21 colos felniket egy darab alumíniumtömbből forgácsolják, majd kézzel fejezik azokat be. A normál Bentley Mulsanne is megkapja az átdolgozott V8-ast, de annak teljesítménye változatlanul 512 LE/1020 Nm – a szabványos fogyasztás itt is 13 százalékkal csökken.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!