Átláthatóbb lesz a jogosítványszerzők számára az autósiskolák piaca a Nemzeti Közlekedési Hatóság által a járművezetői képzési területén bevezetésre kerülő statisztikai mutatók tükrében. A szubjektív véleményeken és hirdetéseken felül kapnak még egy támpontot a diákok.

A közúti járművezetők és közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) kormányrendelet előírásának megfelelően statisztikai mutatók segítik majd a tanulókat a színvonalas autósiskolák kiválasztásában. A Nemzeti Közlekedési Hatóság szeptembertől kezdődően rendszeresen közzéteszi honlapján (www.nkh.gov.hu) az elmúlt időszakra (negyedévekre) vonatkozó, a minőségi képzés szempontjából fontos statisztikai mutatókat, amelyeket köteles az iskola is feltüntetni saját weboldalán. A három mutatószám az alábbiak szerint nyújt segítséget a képzésre jelentkező tanulóknak.
 
VSM Vizsga Sikerességi Mutató: százalékos mértékben mutatja a képző szerv által lejelentett vizsgák számához képest a sikeres vizsgák számát (100% esetén az adott időszakban minden vizsgázó sikeresen vizsgázott).
 
ÁKÓ Átlagos Képzési Óraszám: százalékos arányban határozza majd meg, hogy a kötelező óraszámokon túl összesen hány tanóra szükséges átlagosan az adott intézménynél a forgalmi vizsga sikeres elvégzéséhez.
 
KK Képzési Költség: forintban határozza meg a tanulót (a tanulói szerződés alapján) terhelő, a vezetői engedély megszerzésére irányuló – felmentések, kedvezmények, akciók nélküli – költségelemek összegét. Ide érthető az oktatás díja, az egyszeri vizsgadíjak és a képző szerv változtatása esetén fizetendő összeg.
 
Az EU-s és hazai közlekedéspolitikai célok elérése, a közlekedés biztonságának fokozása és a balesetek számának csökkentése érdekében az NKH a járművezető képzés egyéb területein is folytatja korábban megkezdett reformjait. Az elektronikus ügyintézés rendszere újabb eljárással bővült, amelynek következtében az autósiskolák vizsgára jelentési feladataikat a korszerű technológiának köszönhetően elektronikus úton végezhetik, így tovább csökkentek az iskolák korábbi, személyes ügyintézéssel járó terhei. Szintén a képzések minőségi fejlesztését célozza meg a vizsga-kérdésbankok megújítása és korszerűsítése, valamint a szimulátorokra vonatkozó követelményrendszer szigorítása az ún. szaktanfolyami képzésben, továbbá a vizsga értékelésének hatékonyabb visszacsatolását szolgáló, megújított minősítő lap alkalmazása.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!