Az SKOH és SKBM munkatársai az önkéntes szemétszedő akció közben

Április 29-én az SK On Hungary (SKOH) és az SK Battery Manufacturing (SKBM) EV-akkumulátorgyárak kollégái önkéntes plogging* akciót szerveztek a helyi környezetért. Körülbelül 40 SKOH és SKBM munkatárs mellett a magyarországi SK üzemek ügyvezető igazgatója is részt vett a szemétszedéssel egybekötött 1,5 km-es sétán a Duna-part mentén, a komáromi gyáregységek közelében. Az esemény Fehérvári Dáviddal, a KÖSZ (Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők) elnökével és az egyesület további tagjaival közösen valósult meg.
A megtisztított terület a Monostori híd és a Szabadstrand közötti szakasz volt, amely szennyezettségét többek között a vízállás is befolyásolja. A szemétszedésen sikerült összesen 10 zsáknyi hulladékot, valamint egy gumiabroncsot is összeszedni. Az akció közben mindenki különös tekintettel volt az olyan speciális hulladékokra, mint a PET-palack kupakja, amelyet külön, többször használható zsákokba gyűjtöttek a résztvevők, hogy a KÖSZ csoporton keresztül jótékony célra felajánlhassák.

Az SKOH és SKBM munkatársai Fehérvári Dáviddal, a KÖSZ elnökével együtt szedik a szemetet a Duna-parton

“Számunkra ez volt az első ilyen jellegű akció, hogy egy vállalattal együttműködve szervezünk szemétszedést, így volt bennünk egy kis izgalom, hogy vajon mennyien fognak eljönni vagy, hogy hogyan fogják érezni magukat a munkavállalók az akció során. Azonban a szemétszedés sikere minden várakozásunkat felülmúlta, nem gondoltuk volna, hogy közel 40-en fognak csatlakozni hozzánk, valamint, hogy ilyen aktívan és figyelmesen részt vesznek az akción.” – mondta Fehérvári Dávid, a KÖSZ elnöke az eseményt követően.

Az SK Innovation, az SK On anyavállalata “Plogging Week”-et hirdetett, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel április 18-29. között minden koreai és tengerentúli vállalatra kiterjesztettek. A svéd “felkapni” (polcka) és az angol “kocogás” (jogging) ötvözése. A “ploggingolók” futás közben szednek szemetet. Ebben az időszakban világszerte összesen 4045 munkatárs vett részt azt önkéntes akcióban a környezet megóvása érdekében.
2021 januárja óta a komáromi SKOH gyáregység 7,5 GWh kapacitással üzemel, az SKBM pedig a tervek szerint 9,8 GWh kereskedelmi működésre lesz képes. Az Iváncsán épülő harmadik magyarországi SK EV-akkumulátorgyár 2024-től fog teljes, 30GWh éves termeléskapacitással üzemelni – utóbbi 430 000 olyan elektromos járműnek elegendő, amely több mint 400 km-t tesz meg egyetlen töltéssel.

Az SKOH-BM munkatársai és a KÖSZ tagjai az önkéntes szemétszedő akció után