A 2007-ben alapított svájci Auto-Pfandhaus.ch saját állítása szerint az egyedüli olyan autós zálogház, amely rövid lejáratú hiteleket ad 3000-80 000 frank közötti összegben. Tapasztalataik szerint a karácsony előtti időszakban rengeteg bankár is elzálogosítja kedvenc sportkocsiját, egész egyszerűen azért, mert nincs elég készpénze, hogy finanszírozza a karácsonyi ünnepi szezont.

Itt persze most nem egyszerű ajándékvásárlásról van szó, hanem mondjuk egy-két New Yorki kiruccanásról, meg az ünnepek alatti exkluzív üdülésről. Számukra az jelenti a problémát, hogy decemberben kell magukat „megjutalmazzák” az egész éves kemény munkáért, mert olyankor tudnak csak szabadságot kivenni, a bónuszt azonban csak februárban-áprilisban fizetik ki a munkáltatójuk. Vagyonuk jellemzően lekötött befektetésben van, és a legegyszerűbb módja a készpénz-szerzésnek az autó elzálogosítása. Az Auto-Pfandhaus.ch tapasztalatai szerint egyébként 10 autóból 9-et időben kivált tulajdonosa. Az autó téli elzálogosításának kellemes mellékhatása, hogy azt egészen biztosan nem viszi ki a sónedves utakra az ember, így a ritka és értékes veteránnál se lesz akkora probléma a korrózió.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!