Még 2014-ben indította el kampányát a Swedish Association of Green Motorists nevű szervezet, hogy az üzemanyagok töltőpisztolyára/kábelére energiacímkék kerüljenek, és miután tavaly elfogadták a törvénymódosítást, május elsejétől kell majd kihelyezni az üzemanyagok klímára gyakorolt hatását a használó számára könnyen értelmezhetővé tevő információt. Például a Svédországban általánosan kapható E85-ös üzemanyag C minősítést kap, mert 85%-ban megújuló forrásból származó bioetanolt tartalmaz. Az elektromos töltőkre is kerül megfelelő matrica, amely jelzi, hogy az ott elérhető energia mekkora része származik megújuló forrásból – az atomenergia nem tartozik ide. Azt remélik a svédek, hogy azáltal, hogy a felhasználók közvetlenül szembesülnek majd az üzemanyag energiamérlegével, a klímabarátabb megoldásra váltanak.

Ennek a svéd kezdeményezésnek a sikerét látva a brit The British Medical Journalban megjelent egy cikk, amiben tudósok azt szorgalmazzák, hogy még a svéd példán is túllépve a cigarettadobozokon látható elrettentő fényképeket helyezzenek ki a töltőoszlopokra, hogy azzal tudatosítsák az autósokban a tevékenységük következményeit. Ezenfelül azt szeretnék elérni, hogy tiltsák meg az olajipari cégeknek a reklámtevékenységet.

Kérdés, mekkora sikere lesz majd az olajlobbi háttérbe szorítását célzó kezdeményezéseknek, sok esetben állami érdekeltségekről beszélünk, amelyek tevékenysége adózási szempontból is jelentős bevételt hoz az adott országoknak.

Fotó: gronabilister.se