5,04 méteres hosszával a lehető legtöbbet hozza ki a keresztmotoros MQB építőkészletből a Volkswagen Atlas (Kínában Teramont) típusa, a kombiszerű karosszériában 5+2 ülőhelyet helyeznek el. Akinek azonban elég az 5 ülés, annak most itt az alternatíva a Cross Sport kivitel személyében, ennél változatlan 2979 mm-es tengelytávolság mellett 4,98 méteresre kurtítják a karosszériát, és egy kicsit laposabb szögben áll a hátsó szélvédő is – rögtön kupéként hivatkoznak az autóra.

Elölről a hűtőrács három króm keresztlécéről lehet felismerni a Cross Sport-ot, és egyedi a nagy légbeömlős lökhárító is. Az utastérben eltérő a kormánykerék, eggyel újabb generációs az érintőképernyős fejegység, tehát több alkalmazást ismer, és olyan extrák is elérhetőek (pl- indukciós telefontöltés), amely a normál Atlasban csak később érkeznek.

Műszakilag nincs változás, a 2,0 literes turbómotor 238 lóerős, a 3,6 literes V6-os 280 lóerős. A Volkswagen Atlan Cross Sport vételárát majd a 2020 nyarára időzített forgalmazáshoz közeledve árulják majd el, a típus európai forgalmazása nincs tervben.