Amikor először hírt adtuk a Lada Vesta nevű új típusáról, még rendben volt a világ, és akkor még arról volt szó, hogy 400 ezer rubel (2,05 millió Ft) alatt lesz az indulóára az új limuzinnak. Aztán jött a rubel árfolyamának gyengülése, majd az orosz autópiac összeomlása, és a Lada gazdasági osztályán bizony újra el kellett végezni a költségszámításokat.

Bo Andersson, a Lada vezérigazgatója most már véglegesnek tekinthető ártartományt jelentett be, pontos összeget nem akarás, hanem a gazdasági helyzet bizonytalansága miatt nem tud mondani. E szerint a Lada Vesta alapváltozata 500-550 ezer rubelbe (2,56-2,82 millió Ft) kerül majd, szeptember 25-én indul a sorozatgyártás Togliattiban, november vége felé már az összes kereskedésben ott lesz az autó. Kétféle 1,6-os benzinmotor közül választhatnak majd az ügyfelek, a Lada-féle 90 vagy 106 lóerővel, a Nissantól átvett pedig 114 lóerővel rendelkezik. Váltóból is kétféle lesz, 5 fokozatú kézi kapcsolású vagy robotizált.

Ugyanezt a technikát kapja a nem sokkal a Vesta után, december 15-én rajtoló XRay szabadidő-autó. Ennek piaci bevezetése 2016 első napjaiban lesz, a megcélzott vételár-sáv ennél a típusnál 500-600 ezer rubel (2,56-3,08 millió Ft).

Az új modelleken kívül a Lada új piacok után is néz, például előrehaladott tárgyalásokat folytatnak Teheránnal egy iráni összeszerelő üzem létesítéséről, igazából csak arra várnak, hogy enyhítsenek a közel-keleti országot sújtó szankciókon, és rögtön indul a beruházás.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!