Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Az első eseményt három évvel ezelőtt szervezte meg Uhlár Csaba, Varga László és Bencsok Péter.
– Úgy húsz éve foglalkozom már off road versenyekkel. Főleg terepjárókkal és quadokkal lehet egy ilyen rendezvényen találkozni, bár jelenleg egyre népszerűbb az úgynevezett cybertruck téma. Évről évre egyre többen látogatnak el hozzánk, hogy megnézzék, hogyan szelik ezek a monstrumok a terepet. Az első évben 3000 vendég jött el a Dagonyára, akik közül 245-en használták a terepet. Tavaly már mindkét szám körülbelül a duplájára emelkedett, míg idén 600 úgymond terep-használatos vendégünk volt, a látogatók számát pedig 8000 körülire tenném – tudatta Bencsok Péter.

Hozzátette: a járványhelyzet miatt sokáig úgy festett, hogy az idei fesztivál elmarad. Végül a szabályok enyhítése után gőzerővel hozzáláttak a szervezői munkálatoknak, így a hétvégén a terepjárók, a quadok és egyéb járművek sofőrjei megmutathatták mit is tudnak a terepen.

– A még érvényben lévő óvintézkedések miatt néhány változtatást be kellett vezetnünk az eredeti terveinkhez képest, így például színpadi fellépőket nem hívhattunk idén. Az elmúlt években sokan érkeztek hozzánk a határon túlról, és nem csak a környező országokból, hanem például Lengyelországból, Angliából és Svédországból is. Idén a vírus miatt jóval kevesebb a külföldi vendég. Ennek ellenére remek hangulatban telt az idei Dagonya Fesztivál, lóerőből és adrenalinból nem volt hiány – mondta Bencsok Péter.

A versenyzőknek több szakaszt építettünk ki a területen, így például három tóban lehetett dagonyázni, de egyebek mellett quadok és traktorok számára is alakítottunk ki pályákat. A versenyzőink körében nagyon népszerű volt az éjszakai és nappali kalandfutam. Ezek úgy zajlottak, hogy a sofőrök és a navigátoraik kaptak egy térképet, amely segítségével az erdőben kijelölt pontokat kellett megtalálniuk, majd egy speciális ügyességi pályát is teljesíteniük kellett. Az éjszakai futamot 21 órakor indítottuk, a versenyzők ötpercenként rajtolhattak. A célba érkezésükkor leadták a menetlevelüket, majd másnap délelőtt nekivághattak a nappali szakasznak – folytatta Bencsok Péter.

Hozzátette: a rendelkezésükre álló közel 300 hektáros terület erdőkkel határolt, és csupán a töredékét használják a versenyekre. Bencsok Péter azt is kiemelte: nagyon fontosnak érzi, hogy a Dagonya Extrém Fesztivál megszervezésénél – egyedülálló módon – mindig egyeztetnek egyebek mellett az érintett erdészettel és vadásztársaságokkal. A területhatárokat is együttműködve jelölik ki, és figyelmeztető táblákat is kihelyeznek a résztvevők tájékoztatására.

Bencsok Péter azt is elmondta, hogy minden évben fejlesztenek egy kicsit a rendezvényen. Így például a következő évi Dagony Extrém Fesztiválon a tervek szerint már a gyerekek is összemérhetik ügyességüket egy quad versenyen, valamint a versenypálya úgynevezett katlan részén kilátókat fognak kialakítani, hogy a látogatók biztonságos távolságból, kényelmesen élvezhessék a sofőrök, valamint gépeik tereppel vívott csatáit.