Országszerte egyre több autós „felejt el” fizetni a tankolásért, s egyszerűen elhajt a benzinkutakról. Hogy mindez egyre több gondot okoz, azt napokban Pintér Sándor belügyminiszter is elismerte az Országgyűlésben. A tárcavezető azt mondta, együttműködést kezdeményeztek a nagyobb benzinkút-üzemeltetőkkel, így a Mollal, hogy rendszámfelismerő rendszer kiépítésével szorítsák vissza az ilyen bűncselekményeket.
 
A töltőállomások szinte mindegyikén működnek biztonsági kamerák, ezek azonban jóval kevesebbet tudnak, mint a rendszámleolvasók. A hagyományos berendezések által készített felvételeken – különösen éjjel –, nem minden esetben látszanak az egyedi azonosítók, míg a rendszámfelismerő rendszerek azokat behajtáskor automatikusan rögzítik. Utóbbiak arra is használhatók, hogy a kútkezelők nyomon kövessék, a töltőállomást elhagyók kiegyenlítették-e a számlát.

Fizetés nélkül távozó autósokra Baranyában is számos példa van. Meglepő módon az erről szóló rendőrségi hírekben rendre nagy értékű autók vezetői szerepeltek elkövetőként, akik nem néhány ezer, hanem több tízezres tankolásért nem fizettek. Az általunk megkérdezett benzinkutasok szerint az esetek jelentős részéből nem is lesz ügy, méghozzá azért nem, mert egyre éberebben ügyelnek arra, hogy mindenki fizessen (ez nekik érdekük, hiszen több helyen az ő bérükből vonják le a hiányt). A lefülelt autósok többsége feledékenységre vagy arra hivatkozik, hogy „azt hitték, a shopban vásárló családtagjuk kifizette a számlát”. Vannak, akik azzal is próbálkoznak, hogy a náluk kevesebbért tankoló autóstársuk kútoszlopszámát mondják be a kasszánál, de a kutasok már erre a trükkre is próbálnak ügyelni. Mindezek ugyanolyan bűncselekménynek számítanak, mint például a bolti lopás, amiért több tízezres pénzbüntetés vagy akár elzárás is kiszabható.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!